Mouku, vejce, olej, cukr, sůl, rozdrobené kvasnice (nemusíme zadělávat kvásek) smícháme dohromady, přiléváme vlažnou vodu podle potřeby a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně hodinu.
2
Olivy nakrájíme na kolečka, vybranou uzeninu na kousky. Z větviček rozmarýnu otrháme všechny jehličky a nakrájíme na drobno (rozmarýnem nešetříme). Připravíme si bábovkovou formu (velkou - těsto hodně nakyne), kterou vymažeme a vysypeme strouhankou. Do vykynutého těsta přimícháme uzeninu, olivy a rozmarýn (s trpělivostí - těsto je trochu tuhé), uzenina a olivy musí mít pokojovou teplotu, vytvarujeme podlouhlý válec, který dáme do formy tak, aby se oba konce dotýkaly a necháme znovu kynout cca 2 hodiny (pokud nemáme velkou formu, můžeme těsto vytvarovat do kruhu a dát jej na normalní plech). Po vykynutí upečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30 - 40 minut. Podáváme vlažné i studené. Vůně rozmarýnu nás omámí...
Pani Ivano, muzete pouzit jakykoliv trvanlivy salam, muzete pouzit sunku, anglickou slaninu, lovecky salam... Ja jsem pouzila uherak, zalezi na Vas, co vyberete. :-) Zdravim.Iva
Chlebová bábovka vypadá velmi lákavě. Mohla by ste mi, prosím, poradit, jaká uzenina by byla nejlepší? Nemám vůbec představu, co použít. Díky. Zdravím. Ivana