• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Chleba "Šumava"
Napište svůj komentář k receptu

Chleba "Šumava"

autor: pepibubu
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: 10 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chleba "Šumava"
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 400
      g hladká mouka
    • 400
      g žitná chlebová mouka
    • 500
      ml mléko vlažné
    • 1
      kostka droždí
    • 2
      lžíce mléko plnotučné na kvásek,
    • 1
      lžička cukr do těsta, do kvásku další 1 lžička
    • 1
      lžíce sůl
    • 2
      lžíce kmín
    • 1
      lžíce ocet

Postup přípravy receptu

1
Nejprve začneme kváskem - do 2 lžic mléka dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít. Mezitím si ohřejeme půl litru jakékoliv tekutiny - voda, mléko, podmáslí..... Nám nejvíc chutná s mlékem, tak děláme s mlékem, ale dá se i jenom s vodou. Smícháme sypké suroviny, přidáme lžíci octa, půl litru vlažného mléka (aby bylo na prst příjemně teplé), kvásek, a uděláme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
2
Po hodině přendáme na plech s pečícím papírem, troubu předehřejeme na 220 (já mám horkovzduch, dávám program horní a spodní těleso). Ušíšaný bochník (já dělám opravdu kulatý, podlouhlý se mi nepodařil hezky :-) necháme ještě 30 min kynout na plechu.
3
Pak pečeme 15 minut na oněch 220, poté ubereme a dopékáme 35 - 45 minut na 200 stupňů - podle toho, jak peče trouba. V průběhu pečení 2 - 3x potřeme - někomu vyhovuje osolená voda, jinému olej, další si namíchá olej který naředí vodou.
4
A na závěr finta fň :-) Prakticky hned, jak ho vyndáme z trouby, je fajn ho zabalit do vlhké utěrky. Krájet až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.
5
Je to ideální chleba pro ty, kteří mají radši hutné těsto, a ne nadýchané nic. Tohoto chleba stačí i chlapovi polovic toho, co sní jindy.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Chléb skoro jako Šumava

Chléb skoro jako Šumava

Chléb typu Šumava

Chléb typu Šumava

Domácí chleba z žitné mouky

Domácí chleba z žitné mouky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 12. 6. 2012 21:53

    Tento chleba nás chuťově moc nenadchnul, po zabalení do utěrky zgumovatěl.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Droždí Hladká mouka Kmín Mléko Mléko plnotučné Ocet Sůl Žitná chlebová mouka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Osvěžující jogurtový koláč

Osvěžující jogurtový koláč

Krakonošův dlabanec

Krakonošův dlabanec

Fazolková polévka

Fazolková polévka

Rajčatový salát II.

Rajčatový salát II.

Výborná tvarohová pomazánka

Výborná tvarohová pomazánka

Šneci nejen s tvarohem

Šneci nejen s tvarohem

Přírodní krkovička se zelím

Přírodní krkovička se zelím

Smetanové fleky se zelím

Smetanové fleky se zelím

Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

Doporučujeme

50 minut
Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a kuřetem

Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a…

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Poslední sledované recepty

25
Dýňové placičky II.
Dýňové placičky II.
24
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
19
Ratatouille
Ratatouille
16
Zeleninový salát s lososem a jogurtovým dresingem
Zeleninový salát s…
13
Palačinky
Palačinky

Zajímavé články

Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se…
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na cereálie a koláče, máme 5 lepších tipů!
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na…
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
AHA.cz Statečný návrat Něrgešové: Co se dělo v zákulisí Showtimu?

Statečný návrat Něrgešové: Co se dělo v zákulisí Showtimu?

Mimibazar Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

Ženy.cz Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Blesk.cz Monika Bagárová (31): Výsměch kvůli vzpomínce na SuperStar!

Monika Bagárová (31): Výsměch kvůli vzpomínce na SuperStar!

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

  • Recepty.cz
  • Chleba "Šumava"
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact