• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Chleba s křupavou kůrkou
Napište svůj komentář k receptu

Chleba s křupavou kůrkou

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 16
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chleba s křupavou kůrkou
Chleba s křupavou kůrkou
Chleba s křupavou kůrkou
Chleba s křupavou kůrkou
Chleba s křupavou kůrkou
Chleba s křupavou kůrkou
Chleba s křupavou kůrkou
Chleba s křupavou kůrkou
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      šálek hladká mouka
    • 1
      šálek žitná chlebová mouka
    • 1,50
      lžička sůl
    • 0,25
      lžička sušené droždí
    • 1,50
      šálek voda

Postup přípravy receptu

1
Mouku (pokud nemáte žitnou, mohou být 3 hrnky hladké), sůl a kvasnice zamícháme rukou v míse, přilejeme mírně vlažnou vodu a konečky prstů lehce promícháme vodu s moukou. Nehněteme, nezpracováváme, po okrajích může zůstat i trochu nezpracované mouky. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a necháme v teple (asi 21 °C) kynout 12-16 hodin. Pak těsto "vylejeme" na pomoučený vál, párkrát přehneme přes sebe (nejlépe to jde plochým nožem) až se přestane "rozlézat" a necháme ho odpočinout asi 15 minut. Pak ho rozdělíme na 2 části a každou část zvlášť zabalíme do hodně pomoučené utěrky a necháme další 2 hod. kynout. Mezitím si připravíme 2 nádoby s poklicí ve kterých budeme péct. Nejlépe by měly být z litiny, ale já peču v obyč plechových kastrolech. Hrnce i s pokličkami dáme nahřát asi na 15-30 min do trouby na 230 °C. Vykynuté těsto sešoupneme z utěrky do horkého hrnce (můžete pro jistotu pod chleba přihodit trochu mouky na dno), pokud se těsto na utěrku přilepí, seškrábneme ho do hrnce nožem. Zakryjeme poklicí a dáme zpět do trouby. Pečeme stále na 230 °C půl hodiny. Pak sundáme poklici a dopékáme dalších 10-20 min do požadované barvy. Přimlouvám se za dost hnědou - pak je kůrčička nádherně křupavá. Asi to vypadá složitě, ale opak je pravdou. Z těstem pracujete celkem asi 5 min, důležitá je doba kynutí. Musíte si spočítat, kdy chcete mít upečeno, abyste včas zadělali těsto.
2
To čekání na chleba se vyplatí, je neodolatelný - dnes mě mrzí, že jsem si koupila domácí pekárnu.
3
Inspirace: video na www.cuketka.cz
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Celer s křupavou sýrovou strouhankou

Celer s křupavou sýrovou strouhankou

Brokolice s křupavou cizrnou

Brokolice s křupavou cizrnou

Salát s grilovanými nektarinkami, mozzarellou a křupavou posýpkou

Salát s grilovanými nektarinkami,…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Irena | 3. 5. 2015 09:35

    Geniálně jednoduché, klasická česká chuť. Přidávám i různá semínka, ořechy a smaženou cibulku. Vždy dokonalý výsledek. Děkuji

  • Eliška | 29. 1. 2015 13:11

    Upekla jsem jen jeden chleba z uvedené dávky a je luxusní a téměř bez práce :-)

  • SKSandy
    SKSandy | 23. 6. 2013 22:38

    Mě zas tak nenadchl. Přidala jsem dýňová semínka, rozhodně těsto nedělila na dvě malé části, ale udělala jeden bochník. Péct v hrnci je dobrý nápad. Ale chuťově bych přeci jen upřednostnila jiný...

  • MaxC | 22. 2. 2013 21:36

    Tento chleba už jsem pekl 3x a je moc dobrý. Nepoužívám droždí ale kvásek. Podobný recept psal pan cuketka na svém blogu, ale teplota 250 st. se mi nesvědčila, proto peču dle tohoto upraveného receptu.

  • pekař | 3. 1. 2013 10:02

    Plně souhlasím s popisem tohoto chleba,pekárna není třeba,stačí kastrol s poklicí a trouba.Peču chleba také dle rodinné receptury,která je osvědčená za použití žitného kvásku,který dodá chlebu výbornou chuť a zdraví prospěšné látky,které jsou jen v chlebu z žitného kvásku,kde probíhá delší fermentace těsta a proto je delší i doba kynutí.Ale výsledek je super.Chleba peču v kastrolu asi 24 cm v průměru s vypouklou poklicí uvnitř na pečícím papíru-chleba se nepřilepí. :-[ Pošlu recept a fotky chlebů meil : kneslovi@seznam.cz

  • nuteverka | 25. 8. 2012 20:24

    Výborný chlebík, akorát jsem ho dělala z klasického droždí, ještě večer jsme 1 ještě tepl snědli...

  • nikolh
    nikolh | 3. 5. 2011 17:04

    vyborny a bez namahy

  • mysalin | 9. 4. 2011 08:54

    Dělala jsem už 2x bez pekárny a je výborný. Dávám 1.

  • Jarka O. | 8. 8. 2008 13:57

    Tak jsem chléb vyzkoušela na chalupě, kde nemám pekárnu (manžel po loňských zkušenostech zakázal brát ji do vlhké chalupy - dostala dost zabrat). Chleba je dobrý, na můj vkus trochu moc nízký, ale opravdu je téměř bez práce. Jako nouzovka dobrý, ale upřímně řečeno, Helo, nesouhlasím s Vaší větou o pekárně...já na ni stále nedám dopustit:-))) Ale dávám 1.

  • Hela - | 20. 5. 2008 13:46

    Vyzkoušela jsem i jiný poměr mouky: 1 hrnek hladké (s názvem Pizza vysokolepková)+ 1 hrnek žitné + 1 hrnek celozrnné a bylo to vynikající. Také - protože tento chléb peču obden jsem zjistila, že pokud v závěrečné fázi trochu bochánky "propracujete" není těsto tak děravé. Jinak se velmi podobá Kořenovému chlebu z Globusu.

  • Evangelina Ciprová | 10. 5. 2008 20:44

    Helo, děkuju za odpověď. Jinak, mě nevadí, že to dlouho trvá, jen jsem tím myslela, že bych nerada zjistila, že jsem to zkazila, když na to budu tak dlouho čekat. Ale vyzkouším to. Díky

  • Vlaďka Daranská | 9. 5. 2008 20:34

    Již jsem vyzkoušela hromadu receptů na chleba,tenhle mě zaujal "jinakostí průběhu"...upeču!:c)

  • Hela - | 8. 5. 2008 19:07

    Evangelíno, na tomhle nejde nic zkazit. Můžete se mrknout i na to video, zadejte si www.cuketka.cz a tam v pravem rohu si zadejte CHLEBA. A uvidíte tam, jak se to míchá, peče atd... Tam to ale pečou jen z hladké mouky, nám víc chutná, když je namíchaná. Po "zadělání" je to takový hrudkovitý chuchvalec, ale po vykynutí má konzistenci asi jako hladká bramborvá kaše, ale jdou z toho udělat bochníčky. A proč by mělo vadit, že to dlouho kyne? Zadělám odpoledne třeba ve 2, ráno v 6 to rozdělím na bochánky a tak v 8 ráno upeču. Čas kdy zadělat si rychle můžete spočítat tak: Čas kdy chci mít upečeno + 1 den (24hod) mínus 6 hod. Nebojte se a zkuste to, co se může stát - vždyť to jsou 3 hrnky mouky a hrnek vody!

  • Evangelina Ciprová | 7. 5. 2008 19:08

    Helo, prosím vás, to těsto je nějak hodně řídké? A to má být tak málo zpracované, že je třeba až hrudkovité? Zkusila bych to, ale trochu se bojím, jestli jsem to celé dobře pochopila, abych to nezkazila, když to trvá tak dlouho. Jinak pekárnu a mám taky a dá se tam dělat i spousta jiných věcí než chleba. Zkuste třeba povidla a marmelády, to nemá chybu.

Vyberte, co chcete vytisknout
Pokrmy Z mouky/obilovin Snídaně Pečení Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Sůl Sušené droždí Voda Žitná chlebová mouka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jidášky našich babiček

Jidášky našich babiček

Šunkofleky-klouzáky

Šunkofleky-klouzáky

Míchaná bezinková limonáda

Míchaná bezinková limonáda

Špaldové sušenky s čokoládou

Špaldové sušenky s čokoládou

Bábovka s kysanou smetanou na plech

Bábovka s kysanou smetanou na plech

Kuřecí prsa obalované v chipsech

Kuřecí prsa obalované v chipsech

Banánové Margot řezy

Banánové Margot řezy

Německý bramborový salát

Německý bramborový salát

Čokoládová buchta z cukety

Čokoládová buchta z cukety

Doporučujeme

30 minut
Krémové lečo

Krémové lečo

40 minut
Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

95 minut
Brownies s ostružinovým pyré

Brownies s ostružinovým pyré

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

37
Jablečný Lotus řez - nepečený
Jablečný Lotus řez -…
34
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
33
Trojbarevné tvarohové řezy "mňamka"
Trojbarevné tvarohové…
27
Bezpřílohové pečené plněné papriky v rajské omáčce
Bezpřílohové pečené…
27
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Znáte pide? Turecká pizza ve tvaru loďky je hitem pouličních bister
Znáte pide? Turecká pizza ve tvaru loďky je hitem…
Školní svačiny podle znamení zvěrokruhu: Beran ocení něco zajímavého, malého Štíra budete muset trochu obelstít
Školní svačiny podle znamení zvěrokruhu: Beran…
4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás, nepřiberete po nich a ještě si pochutnáte
4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás,…
Nejlepší domácí kečupy, díky kterým zpracujete úrodu ze zahrádky a ulevíte tak své peněžence
Nejlepší domácí kečupy, díky kterým zpracujete…
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které budete mít do 30 minut na stole
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které…
AHA.cz Nedvěd už Kiki neskrývá! Díky za důkaz, reaguje Rolins

Nedvěd už Kiki neskrývá! Díky za důkaz, reaguje Rolins

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Poznáte české celebrity podle fotek z dětství? Někteří vás překvapí!

Poznáte české celebrity podle fotek z dětství? Někteří vás překvapí!

Ženy.cz Záhada jménem intuice. Jak vlastně funguje? A lze ji trénovat?

Záhada jménem intuice. Jak vlastně funguje? A lze ji trénovat?

Blesk.cz ZOO Nové začátky končí ze dne na den: Velké překvapení pro hvězdy seriálu!

ZOO Nové začátky končí ze dne na den: Velké překvapení pro hvězdy seriálu!

SportRevue.cz FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na září: Komu hrozí nachlazení a záněty a kdo bude trpět na migrény?

Velký horoskop zdraví na září: Komu hrozí nachlazení a záněty a kdo bude trpět na migrény?

Další doporučené recepty:

Chléb z domácí pekárny
Chléb z domácí pekárny
Chleba od Hadičky
Chleba od Hadičky
Chleba s avokádovou pomazánkou a vejci
Chleba s avokádovou pomazánkou a vejci
Chlebíček s petrželí
Chlebíček s petrželí
Chlebíček z Walesu
Chlebíček z Walesu
Chlebíčky (jednohubky) treska ala losos
Chlebíčky (jednohubky) treska ala losos
  • Recepty.cz
  • Chleba s křupavou kůrkou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact