zatím nejlepší chlebíček jaký jsem z pekárny jedla... díky za recept... jen jsem tam nedávala celozrné mouky, ale jen chlebovou a žitnou... výbornej... :-)
Děkujeme za tento recept a jiný chléb již vůbec nepečeme. Jen dávám svoji zkušenost. Těsto mi zpočátku přišlo příliš husté a pekárně to dáválo při hnětení pořádně zabrat. Proto jsem postupně zvyšoval vodu až na 480 ml a teď je to skvělé. Chléb nám nyní přijde také mnohem chutnější.
Kateřino já občas dělávám Domácí tmavý chléb s ořechy - suroviny jsou téměř totožné až na ty ořechy a jogurt nebo jiný kysaný mléčný výrobek místo octa - a peču ho v troubě v chlebíčkové formě. Výsledek je slušný.
katerino,proč bohužel?Já pekárnu vlastním,pekla jsem v ní ze začátku jen krátkou dobu,ale nepřišla jsem jí na chuť,tak nezoufejte.Stejně se pečené kůrčičce v klasické troubě ten z pekárny nevyrovná...
Zdarvím, nezkoušel jste někdo tento recept v normální troubě? Bohužel nemám pekránu. Děkuji
Ešte dodám, že teraz asi 3x po sebe som piekla "Zemiakový chlieb", a ten sme si obľúbili najviac - 300ml vody, asi 150gr uvarených zemiakov, 550gr obyč hlad.múky T 650, 2 lyžičky kmínu, 2 lyžičky soli, 1 1/2 lyžičky droždia Dr.Oetker. Je to výborný chlieb, vždy sa mi vydaril.Program: základný, 1kg, kôrka - najtmavšia a ešte so pridala keď som piekla poslednýkrát aj olivy nakrájané asi 100gr a bolo to výborné.
..ešte som zabudla. Droždie používam Dr.Oetker.
Martinka, ja som robila tento chlieb, len som mala len celozrnnú pšeničnú a obyčajnú hladkú múku. Dala som 2/3 celozrnnej a to bolo veľa, mala som dať viac obyč.hladkej, lebo chlebík bol dosť taký tuhý, ale vykysol pekne, bol vysoký.Mám tiež Moulinex, piekla som na programe "Celozrnný", najtmavšia kôrka. Druhýkrát zmením pomer múk.
Zkoušela jsem tedy obě, jak z chlebové hladké pšeničné, tak z obyčejné hladké, ale bohužel, musím konstatovat, že i když jsem důsledně dodržela celý postup, ani jedna varianta dostatečně nevykynula. Chuťově je chleba skvělý, ale ten "patvar". Poradí někdo, kde je chyba? Pekárnu mám Moulinex, peču jak je uvedeno, přísady i poměry používám dle receptu. Díky za pomoc :-)
Zdravím! Komentáře mě přesvědčily, jdu ho také zkusit :-). Jen prosím o radu; hladkou moukou pšeničnou a žitnou s myslí klasická bílá nebo chlebová? Díky předem.
Pekla jsem už 3x a nikdy nezklamal, chutnal i návštěvě. Výborný, dávám za 1*!
Tomuto chlebu jsem dala za 1+.Je moc dobrý a vždy se povede-pečeme často!Olej i ocet dávám obyč.- na chuti chleba to neubírá a přidávám 3-4 p.l.mouky(těsto mi přijde řídší).Všichni ho chválí a chutná skoro opravdu:-) jako Šumava.Díky za něj.
fantastický chléb, musím říct, že snad nejlepší co jsem kdy pekla. Už jsem ho pekla snad 20x a teď jsem vyzkoušela do těsta přidat hodně semínek ( mix z různých semínek) a také jsem trochu změnila poměr mouky, dávám víc žitné a méně pšeničné a mohu říct, že opravdu nevydrží do druhého dne.
právě jsme dopekli a je výborný jen u nás chudák ani nestihne vychladnout dávám 1
Na poprvé to dopadlo katastrofálně,mám pekárnu Panasonic a tam je program Základní pro tento chléb naprosto nevhodný.Na druhý pokus jsem zvolila žitný program REY BAKE (3 1/2hod) a výsledek vynikající ,považuji to za jeden z nejlepších receptu!
Tak tento recept peču už poněkolikáté a nikdy nezklamal , jen vodu nahrazuji podmáslím a sušené droždí čerstvým :-)) Dávám za jedna :-)
Pro mě absolutně nejlepší chleba z těchto stránek. Používám mouku PENAM a místo 2 druhů celozrnné dávám jen celozrnou pšeničnou (nemám žitnou). Peču v pekárně Kenwood a nejvíce nám chutná pečený s tmavou kůrkou (neskutečně chroupe) a velikost 500 g tj. z poloviční dávky. Vyzkoušela jsem u tohoto receptu už všechny gramáže a barvy kůrky.
Také již delší dobu tento chleba peču, nikdy nezklamal, ale já jsem zapoměla ohodnotit. Dávám 1
Včera jsem poprvé pekla tento chleba, podařil se, vypadá i chutná skvěle. Dávám jedničku (fakt na ni klikám) a recept si ukládám mezi ty, které nezklamou. Díky za něj.
I v naší domácnosti patří tento recept na chleba mezi nejoblíbenější.
Tak jsem chtela zkusit tento chlebik,ale chybely mi nektere ingredience.Presto jsem to zkusila z polovicni davky a trochu improvizovala.Mela jsem jem zitnou chlebovou mouku a obyc.hladkou,susene drozdi nebylo,dala jsem klasicke,nasypala jsem tam sezamova,lnena a slunecnicova seminka a byly z toho vyborne male chlebanky.Olej jsem dala slunecnicovy a ocet klasicky.Fakt skvele...:-)
Před chvílí jsem chleba upekla a už jsem stihla i ochutnat,je výborný a pro manžela to bude ten pravý,ze všech chlebů co jsem vyzkoušela,tak se nejvíce podobá obyčejnému z obchodu.Manželovi totiž ty celozrnné ,očechové.... moc nechutnají !Díky za recept,upravila jsem si ho na velikost 1.
Tak jsem ho včera taky upekla. Povedl se báječně a je prostě skvělý. Moc děkuju za recept. Už jsem si dopředu namíchala mouky, abych si vždycky vzala jen dávku a nemusela to pokaždé rozvažovat. Musím přiznat, že jsem neměla celozrnnou žitnou, tak jsem dala o něco víc žitné tmavé chlebové a celozrnné pšeničné. I tak je skoro jako Šumava.
Výborný! Hodnotím za 1.
Právě jsme s přítelem snědli každý dva plátky tohoto úžasného chlebu, jen s trochou másla a trochou soli a olizuji se ještě ted!! Je výnikající. Peču již třičtvrtě roku a tento recept zařazuji mezi nejoblíbenější. Opravdu se chutí přibližuje Šumavě, o což se snažím už dlouho. Chtěla bych zkusit opravdový kvásek nebo chlebovou mouku, aby byl "opravdovější", uvidíme. Dávám 1!
Nedá mi to abych nepochválila.Je prostě úžasny!!!
Také já jsem dostala k vánocům domácí pekárnu Moulinex home bread tento recept jsem použila jako první,chléb se mi povedl na první pokus.Pro velký úspěch jsem recept opakovala a vždy na výbornou tu také posílám autorce receptu a děkuji ji za mnoho dalších receptů,které jsem zde našla.
Tento recept jsem si upravila takto - jen 350ml vody, jen 2 lžičky soli a obyčejný olej. Chleba je moc dobrý.
Jani,vítám Vás do pekařského klubu :-)).Napadá mě,jestli jste použila program na větší bochník.Velikost II.Mně se větší bochník peče o 10 minut déle.Jinak nevím.Ale nenechte se odradit,všechno časem "vychytáte",zkoušejte a přeji Vám hodně zdaru!
Pekárnu mám od vánoc a zkoušela jsem tento recept,měla jsem pouze mouku hladkou a žitnou celozrnou,ale poměr jsem dodržela.Chléb byl uvnitř nedopečený.prosím poraďte mi v čem je chyba.Děkuji za odpověď.
byl to dobrý chleba
byl to dobrý chleba
Zkoušela jsemtento chlebík a je teda naprosto senzační.Mám pekárnu krátce,vyzkoušela jsem pár receptů i z jiných webů ,ale zatím je tento jednička !!Dávám 1*.:-) PS
SKVELE SKVELE SKVELE, jiz jsem ho delala nekolikrat a vzdy je vynikajici. Toto je muj nejoblibenejsi recept. Dekuji za nej. U nas v Irsku takovy chleba nemaji, pripadame si s nim blize domovu :-)
mockrat dekuji za radu hned jdu skusit jeste jednou diky
Ester , propadá se , i když ho děláte pořád stejně ? Zkusila bych ubrat vody . Těsto by nemělo být moc lepivé , alespoň mně se ubrání tekutiny osvědčilo .
prosim o radu posledni dobou se mi chleba propadava a nevim proc dekuji
tento chleba jsem pekla už několikrát a je moooc dobrý, přidávám tam různá semínka a fakt dobrota, peču ho každý den:-).
za 1!
je mooooc dobrý pravdu skoro jako z obchodu -mnam
Včera upečen, dnes skoro snězen. Povedl se, přidali jsme lněné, slunečnicové, sezamové a dýňové semínka, když už zdravě, tak pořádně!
Pekla jsem ho už několikrát a je výborný!!!
Díky moc za rady,zkusím to. :-)
Jani, hladkou žitnou chlebovou mouku koupíš v každém větším Tescu :-))
Jano, já taky jinou nedávám, prostě dám sečtené množství ( 215 g ) žitné celozrnné a je to:-)) U receptů paní Danuše je výhoda, že se většinou povedou i s trošku jinými moukami. Důležité je zachovat poměr tekutin a mouky celkově :-)
Prosím poraďte mi-kde se sežene žitná mouka?Všude mají jen žitnou mouku celozrnnou-jemně mletou,ale jinou ne.Díky.
Tak jsem vyzkousela a musim rict, ze chlebik dobry :-) Sumavu mi to moc nepripomina, ale chutna nam:-) Priste zkusim jeste pridat nejaka zrnicka.
Problém bývá sehnat mouku chlebovou
Velikost 2 znaméná vybrat větší velikost chleba
Už jsme se těšili, jak budem zkoušet chlebíčky v pekárně a jako by se po nich slehla zem. Všude vykoupeny, po internetu taktéž. Měli jsme objednanou, ale už žádnou nedostali. Tak musíme počkat, je vidět, že je to teď asi velmi populární.
Verbenko,moc děkuji a hezký den.
Anonyme, pokud nemáte pekárnu, doporučuji následující postup:Do cca 200 ml vlažné vody přidáte lžičku cukru a kvasnice, necháte vzejít na teplém místě kvásek.Po té dáte do mísy mouky, přidáte kvásek + zbytek vody dle receptu, ocet, olej, sůl a vypracujete těsto. To necháte na teplém místě opět kynout, asi hodinu. Poté vypracujete bochánek, který dáte na moukou vysypaný menší pekáček. Necháte ještě 15 minut kynout. Mezitím rozehřejete troubu na 250 st. Bochánek potřete slanou vodou a dáte péct. Po 10 min. teplotu zmírníte na 200 a pečete dalších 20 minut. Potom troubu vypnete, chleba potřete opět slanou vodou a vložíte zpět do trouby (vypnuté) na dalších 10 minut. Poté vyndáte, necháte vychladnout.Je to samozřejmě mnohem pracnější a zdlouhavější, než v domácí pekárně, ale výsledek je vynikající.
Měla bych dotaz,nemám domácí pekárnu a chtěla bych vyzkoušet tento chléb.Našel by se někdo,kdo by poradil,jak postupovat.
Úžasný, zařadila jsem ho mezi stálice.
Dobrý den,co znamena velikost 2?Mam pekarnu kde si muzu nastavit velikost 900 nebo 1200gramu.Dekuji za odpoved
vynikající,nemá chybu dávám za 1
Vynikající chleba,zatím nejlepší co jsem jedla,pekárnu mám jenom chvíli,ale peču stále.Takže jsem dala za 1*
To je divné, Hedviko, já jsem měla těsto vždycky v pořádku. Peču ho poměrně často, moc nám chutná a ještě se mi nestalo, že by se nepovedl. Možná jste vážila přesně, ale nepřesně odměřila tekutiny. Používám odměrky, které byly přiložené k pekárně ( i tu jako lžičku a lžíci ) a nemám problémy...
ahojky konecne jsem nasla recept pro klasicky chleb jako je sumava,hned jsem ho vyzkousela,ale testo bylo strasne ridke,postupne jsem tam pridala jeste asi dalsich 150g moiuky,jak je to mozne?urcite jsem vazila presne,ted uz testo vypada dobre,tak uvidime po upeceni.
je vážně moc dobrý posílame1*
Šumava je klasika, takže velice děkuji za tenhle skvělý recept.Ocet jsem koupila jablečný,ale mouku jsem měla jen pšeničnou hladkou a žitnou celozrnou .Chlebík vyšel perfektní a opravdu se nedrolí -což je pro mě změna -pekárnu mám od vánoc :-)
Včera jsem pekla první chléb v nové pekárně a vybrala jsem právě tentoPovedl se je výborný všem moc chutnal.Budu zkoušet další recepty od paní Dany.Moc děkuji.
Tento chlebík peču nejčastěji a jsem vám za něj vděčná :) je opravdu super
Šoupla jsem Vám jedničku-jako vždy. Chléb jsme měli a určitě je v top 5 našich chlebů.
Zuzko,nemusí,dejte co máte.Jablečný ocet je takový jemnější,dávám ho i do salátů.Tento chlebík peču často a dávala jsem už i obyčejný ocet i vinný :-)) Někomu chutná to a někomu,zase tohle :-))
musí být ten ocet jablečný my ho nemáme rádi a vůbec ho nekupuji
Taky moc dobrý chlebík:-)) Téměř se nedrolil, což s povděkem kvitoval můj muž:-))
Chtěla bych ještě dodat,že těsto už ke konci hnětení se nemá lepit a má se z něho tvořit koule.
Petro,taky jsem sbírala rady a informace,když jsem začínala.Chleba se propadne,když je mnoho droždí,nebo tekutiny.Když se mi míchá těsto,tak vždy zkusím,když se mi nezdá,přidám trochu mouky.Do pekáren se dává méně droždí,než když se těsto zadělává klasicky.Pak je rozdíl,z jaké mouky pečete.Pokud je tam dost celozrné,tak se dává malinko víc..Mělo by platit,že místo 1 lžičky sušeného droždí se dává 1/4 kostky čerstvého droždí.Chce to vyzkoušet.Většinou peču ze sušeného,z čerstvého jen občas.Taky se mi stalo,že mi těsto z pekárny uteklo ještě v průběhu kynutí,musela jsem bochník upéct v troubě.Tak Vám přeju hodně zdaru!
Zdravím. Chtěla jsem se zeptat, jestli je nezbytné používat sušené kvasnice-objevují se ve všech receptech. Raději bych šla do čerstvých, ale když jsem na tento chleba použila necelou polovinu kostky čersvých, propadl se mi. Teoreticky je kostka čerstvých na 1kg mouky, stejně tak jako 1 sáček sušených. Prosím, poraďte,kolegyně. Díky. Jinak chválím tyto vášnivé diskuse,:-).
Koupili jsme novou pekárnu a tento recept byl první - tedy testovací. Nádherně se chlebík povedl a chutnal - zkouším další recepty.
Tento chleba je vazne moc dobry, doporucuji!
Já používám tyto druhy mouky: hladká mouka pšeničná = světlá (někdy i polosvětlá, podle chuti); žitná = chlebová; celozrnná žitná i pšeničná = předměřická (Tesco). A když náhodou něco chybí, přijde na řadu improvizace a fantazie:-)
Paní Bednářová, můžete, prosím, upřesnit ty mouky? Mohu použít žitnou chlebovou? A jakou tu celozrnnou pšeničnou? Moc děkuji za odpověď.