lžíce
olivový olej
+ asi 1 lžíci na vymazání formy a potření chleba
300
ml
voda
tymián
nebo rozmarýn - nasekaný
8
ks
černé olivy
Na náplň:
170
g
sušená rajčata
200
g
mozzarella
1
lžíce
mořská sůl
Postup přípravy receptu
1
Do misky dejte cukr, lžíci mouky, vodu (o teplotě kolem 37 °C) a droždí. Promíchejte, přiklopte a nechte v teple vzejít. Až tekutina začne pěnit (tak za čtvrt hodiny), znamená to, že droždí vzešlo. Pak do větší mísy nasypte oba druhy mouky spolu se solí (dobré je sypat je přes cedník nebo síto, aby se mouka provzdušnila) a promíchejte. Přidejte vzešlý kvásek, olej a opatrně přilévejte vodu. Vypracujte poměrně tuhé těsto, které se nelepí. Zapracujte i kousky mozzarelly, rajčat a většinu rozmarýnu. Nechte pod utěrkou vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem, trvá to padesát minut až dvě hodiny. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček vymažte olejem, případně ještě vyložte pečícím papírem. Těsto přesuňte do formy. Povrch potřete olivovým olejem, posypte solí, olivami pokrájenými na silnější kolečka nebo na půlky a i zbylými bylinkami a pečte 1/2 až 3/4 hodiny, dokud těsto nezezlátne.