Ve vlažné vodě rozpustíme med, přidáme droždí a lžíci hladké mouky. Promícháme a necháme droždí vzejít.
2
Všechny ostatní ingredience dáme do mísy, přilijeme droždí a uhněteme těsto. Podle potřeby přilijeme vodu nebo přisypeme mouku, aby těsto bylo dostatečně hutné a nelepivé.
3
Necháme 10 minut odpočinout a opět prohněteme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout na teplém místě. Opět těsto mírně prohněteme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem a vytvarujeme do tvaru bochníku nebo do formy. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
4
Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 200°- 220°C. Po deseti minutách snížíme teplotu na 180° a pečeme asi 20 minut. Poté opět zvýšíme teplotu na 220°C na dobu asi 10 minut.
5
Vyjmeme chléb z trouby, případně vysypeme z formy, umístíme na mřížku a necháme vychladnout.
6
Dobře upečený chléb musí při poklepání na spodní stranu znít dutě.