Domácí chléb, jehož pořizovací cena je asi 15 Kč. K pečení není potřeba pekárna. Těsto na tento chléb kyne nejméně 8 hodin. Proto je vhodné si těsto připravit před odchodem do práce a po příchodu z práce už jen chleba upéct. Nebo těsto připravit večer, nechat kynout přes noc a upéct v sobotu ráno.
2
Do mísy nasypeme hladkou mouku, nemusí být chlebová. Přidáme sůl, sušené droždí, drcený kmín, semínka a nasucho promícháme. Zalijeme vodou a lehce promícháme. Do těsta lze libovolně přidat česnek, cibuli nebo škvarky. Mísu překryjeme utěrkou nebo víkem a necháme nejméně 8 hodin stát.
3
Potom těsto vyklopíme na pomoučněný vál a prsty roztáhneme na placku asi 3-4 cm vysokou. Asi 30 minut necháme odpočívat. Těsto složíme na třetiny - z vrchu dolů a zespoda nahoru. Pak zprava doleva a zleva doprava. Zakryjeme utěrkou a necháme znovu 30 minut odpočívat.
4
Troubu 30 minut vyhřejeme na 210 °C i s pekáčem nebo hrncem s poklicí vhodným do trouby. Těsto vložíme do suché teplé nádoby, posypeme semínky a pečeme zakryté 30 minut. Potom sundáme víko a pečeme ještě 20 minut. Upečený chléb v kastrolu necháme vychladnout.
5
Vynikající je s máslem a se solí.
6
Recept není můj, je převzatý od kuchařky Heduš a lehce upravený. Dobrou chuť!