stroužek
česnek
nakrájené na plátky nebo prolisovaný
1
lžíce
chilli
vrchovatá (jemnější chuť - jen 1 lžička)
1
lžíce
paprika - sladká
1
lžíce
drcený kmín
500
g
mleté maso - hovězí
1
kostka
hovězí vývar
400
g
rajčata
konzervovaná (1 plechovka)
0,50
lžíce
majoránka
1
lžíce
cukr
2
lžička
rajský protlak
400
g
fazole
sterilované
sůl
pepř mletý
Postup přípravy receptu
1
Nakrájíme cibuli na kostičky. Papriku rozpůlíme a nasekáme na přibližně centimetrové kousky. Vlijeme olej na pánev. Do rozžhaveného oleje vhodíme cibuli a asi 5 minut ji smažíme. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypeme plátky česneku, kousky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažíme ještě 5 minut, aby se vůně promísily. Trochu ztlumíme plamen, přidáme do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažíme rozdělit na co nejmenší kousky. Asi 5 minut rychle mícháme tak, aby se maso rozdělilo na hrudky a bylo stejnoměrně opečené. Pokud bychom ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se koření.
2
Omáčka: kostku bujonu rozpustíme ve 300 ml horké vody. Vývar pak přilijeme do pánve. Do pánve přilijeme konzervovaná rajčata, přisypeme majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidáme rajčatový protlak a všechno ještě jednou promícháme. Směs přivedeme k varu a přiklopíme pokličkou. Co nejvíce stáhneme plamen a necháme 20 minut probublávat. Občas zamícháme. Fazole z konzervy slijeme, nejlépe pomocí cedníku, a přidáme do pánve. Znovu pokrm přivedeme k varu a ještě deset minut podusíme. Správné chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme. Potom už jenom odklopíme pokličku a necháme aspoň deset minut stát, aby se chuti rozložily a maso mohlo natáhnout všechny vůně.
Je to výborné, vždycky toho navařím kotel a stejně je to hnedka pryč:) :-D
Janka
|12. 10. 2011 12:27
Vážně věříte tomu, že instatní jíška je pouze směs pšeničné mouky a oleje? A proto taky vydrží v krabici při pokojové teplotě klidně půl roku, aniž by se s ní cokoli stalo? Všechny instatní pokrmy obsahují vysoké množství konzervantů, barviv a korigens vůní. Nehledě na to, že lidský organismus vše, co je chemicky upraveno a konzervováno velmi špatně tráví - zkrátka si s tímto "chemickým mixem" neumí poradit. Nejlepší, co pro sebe a svoje dítě můžete udělat je, jak již napsala Tereza, vařit z čerstvých potravin!!!
Milá Terezo, směs koření na rozdíl od jednotlivých druhů koření popisovaných v receptu obsahuje navíc pouze sůl, podobně instantní jíška je pouze pšeničná mouka s rostliným olejem. Tak netuším o jaké chemii to mluvíte. S pozdravem Martina
Tereza
|24. 5. 2011 12:17
směs koření a instantní jíška - =-O hmm tak to muselo být chutné - více chemie zařídí už jen masox. Tím bych teda své dítě nekrmila, zkuste to vařit z červstvých surovin, je to chutnější a hlavně zdravější!
S pozdravem Tereza.
Moc dobré. Použila jsem směs koření přímo na chilli con carne, nedávala jsem majoránku (nějak mi to k tomuto jídlu nepasovalo) a trošku jsem zahustila šťávu instantní jíškou. Příště určitě vyzkouším přímo s popisovaným kořením, aby to mohl baštit i prcek (tomu to udělám bez chilli).
Hana Krupková
|14. 6. 2009 21:53
Bylo to straaaaaššššně dobrý. Paní Květa zaslouží velkou pochvalu. Je to velmi srozumitelně napsané, takže to zvládne každý. Hrozně nám to chutnalo, skoro jsem to snědla celé sama. Jen tu čokoládu jsem tam nedala, ale příště budu odvážnější... Místo obyč. fazolí jsem tam dala fazole v omáčce s kukuřicí. Nemělo to prostě chybu. Jednoduché a moc dobré.
Šárka Rudlová
|31. 1. 2009 17:12
Báječný! Nedávala jsem papriku ani kmín, zato koření jsem tam dala spoustu, chilli, pepř, koření na mletá masa, majoránku, oregáno, sladkou i pálivou papriku a česnek jsem raději přidala až k masu, bojím se, že mi jinak zhořkne. Ale je to lahoda. Podávala jsem se suchými pečenými brambory a přítelovi v bochníku chleba.
Oldřich Gargulák
|1. 8. 2008 13:40
Také doporučuji. Autorka akorát při opisování zapomněla na: TAJNÝ TIP.....Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. Ale pozor, nepřežeňte to – přece nechcete, aby typické masité jídlo získalo čokoládovou příchuť! http://www.apetitonline.cz/recepty_search_result.html
Oldřich Gargulák
|1. 8. 2008 13:36
Také doporučuji. Autorka akorát při opisování zapomněla na: TAJNÝ TIP.....Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. Ale pozor, nepřežeňte to – přece nechcete, aby typické masité jídlo získalo čokoládovou příchuť! http://www.apetitonline.cz/recepty_search_result.html
Antonín Snášel
|31. 7. 2008 09:06
Dělám celkem pravidelně, moc dobré, doporučuji :-)
pandora
|8. 8. 2007 13:10
Moc nam to chutnalo,delala jsem presne podle receptu .Je to bezva napsane,tak,ze to zvladne i uplny zacatecnik.Pani Kvete davam velikou jednicku s hvezdickou:))
Myš
|19. 7. 2007 11:40
Chilli je u nas oblibene jidlo. Pritel ho miluje a navstevy taky. Ja Dava 1 konzervu bilych fazoli v tomate, 1 konzervu fialovych fazoli v chilli omacce a z koreni davam krome chilli taky jeste bobkove listy a nove koreni a trosicku pepre, misto majoranky oregano... ci¨bule klidne 2-3, cesnek vynechavam..