Pikantní a syté. To je vyhlášené texaské jídlo připravené z mletého hovězího masa, rajčat a fazolí, které se stalo velmi oblíbeným pokrmem téměř po celém světě.
Cibuli a česnek pokrájejte nadrobno. Ve velkém, ideálně litinovém hrnci se širokým dnem rozpalte dvě lžíce oleje, přidejte cibuli a pomalu ji na středním plameni restujte asi 4 minuty.
Přidejte česnek, chilli, římský kmín a mletou papriku a další asi 2 minuty restujte, aby se koření rozvonělo, ale česnek ještě nezačal hnědnout.
Trochu zesilte plamen, přidejte maso a začněte restovat. Vařečkou ho během restování rozmělňujte na co nejmenší kousky. Restujte, dokud každý kousek masa nebude hnědý, musí se opéct, nikoli dusit.
3
Vmíchejte protlak a minutu dvě restujte. Poté vlijte vývar, konzervu rajčat, přidejte oregano, osolte, opepřete a promíchejte. Směs přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a pomalu duste asi 30 minut. Tekutina by se měla zredukovat a omáčka zhoustnout.
Slijte nálev z fazolí a vmíchejte je do omáčky.
Přiveďte k varu, krátce prohřejte a dochuťte – podle potřeby přidejte sůl, pepř nebo chilli.
Úplně nakonec vmíchejte nalámanou čokoládu, přiklopte a nechte asi 10 minut stát, aby se všechny chutě spojily. Chili con carne podávejte s rýží, kopečkem zakysané smetany a čerstvým koriandrem.