• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Chili (chilli) con carne
Napište svůj komentář k receptu

Chili (chilli) con carne

autor: luke_bunda
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 38
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chili (chilli) con carne
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • máslo
    • chilli papričky
    • česnek
    • římský kmín
    • oregáno
    • sůl
    • pepř mletý
    • mletá paprika
    • 500
      g hovězí maso
    • 2
      plechovka nakládaná loupaná rajčata
    • 2
      plechovka fazole
    • 2
      ks cibule
    • 1
      l hovězí vývar

Postup přípravy receptu

1
Chili con carne (správně by se mělo psát jedno L ve slově chili) je pokrm pocházející z Texasu a v následujícím receptu se chci přiblížit původním místním receptům. Nenajdete v něm tedy žádnou čokoládu, skořici, víno a ani jej nebudem vařit jen 20 minut. Důležitou ingrediencí dobrého chili je totiž čas.
2
Velkým předmětem debat milovníků chili jsou fazole - ano či ne? V Texasu je většinou servírují jako přílohu a nikoliv součást pokrmu, rozhodl jsem se je v tomto receptu do pokrmu přidat, jako čistě osobní chuťovou preferenci.
3
Ještě poznámky k několika ingrediencím:
4
Hovězí vývar je ideální mít samozřejmě domácí, v případě nouze samozřejmě zafunguje i gelový či kostkový bujon...
5
Chili papričky - nedoporučuji dávat silně pálivá habaneros (nemají moc příjemnou chuť) a ani ty klasické kulaté chili papričky v nálevu - z toho samého důvodu. V Bille např. bez problémů seženete "keřík" Bird´s eye papriček a ty mi chuťově přijdou ideální. A nezapomeňte, že chili by mělo být trochu více pálivé. Nebojte se toho tedy a dejte jich tam víc.
6
Maso - narozdíl od spousty jiných receptů nepoužívám mleté maso - v orig. receptech je to tak 50/50, nicméně mám za to, že chili uvařené dle níže uvedeného způsobu chutná lépe a více odpovídá historické povaze jídla.
7
V receptu používám pro zpěnění cibule máslo, pokud seženete např. hovězí lůj, je to lepší volba.
8
Římský kmín - chutná zcela jinak než běžný kmín, nesnažte se jej tedy nahradit.Kmín přidávejte rozdrcený
9
Konzervovaná rajčata - dělal jsem pokusy i s čerstvými, nicméně krájená rajčata z konzervy chuťově nakonec zvítězila.
10
POSTUP:
11
Připravte si litr hovězího vývaru a případně si připravte fazole (pokud nepoužíváte z konzervy).
12
Ve větším hrnci zpěňte na másle nakrájenou cibuli. Posléze přidejte hovězí maso (nakrájené na kostky o velikosti např. 2x2 cm). Jakmile se maso zatáhne a zhnědne, přidejte nakrájené chili papričky, na plátky nakrájené stroužky česneku a opět chvíli restujte. Na závěr restovací fáze přidejte římský kmín i oregano (množství nechám na Vaší úvaze a chuti, osobně dávám římského kmínu více), maso s kořením promíchejte a následně přidejte konzervovaná rajčata a přilijte vývar. Přidejte sůl, pepř a mletou papriku.
13
Poté stáhněte plamen na 1/3 a nyní budeme vařit celé chili 45-60 minut (maso by mělo změknout a velká čast tekutiny se vyvaří). Konzistence chili by měla být spíše krémová, nikoliv vodová, ale ani úplně "vyschlá", a proto, pokud se během vaření voda z hrnce rychle vyvaří, dolévejte v případě potřeby další vývar a vařte pod pokličkou.
14
Jakmile je uvařeno, přidejte do chili fazole a následuje finální 20minutové vaření i s fazolemi. V této fázi rovněž chili ochutnejte, dosolte či dokořeňte a rovněž není od věci přidat v této fázi ještě jednu nakrájenou chili papričku.
15
Po dvaceti minutách, pokud má chili správnou konzistenci, vypněte vařič a nechte pokrm odpočinout na 15 minut.
16
Servírovat jej můžete s pečivem, tortillami, rýží, nachos, čerstvě nakrájená cibule dodá pokrmu trochu říz a zakysanou smetanu můžete nabídnout k chili pro ty, kteří nemají moc rádi pálivé pokrmy. Někdo má rád chili servírované s nastrouhaným sýrem - v tom případě zkuste sehnat sýr Monterey Jack a pokud neseženete (u nás asi moc ne), tak poslouží docela dobře cheddar.
17
Nejlépe ale chili bude chutnat až druhý den - není tedy od věci si jej uvařit, přes noc nechat v lednici uležet a druhý den jej ohřáté naservírovat. Chili rovněž dobře snáží zmrazení, takže pokud navaříte více porcí, není problém si je uložit do mrazáku na jindy.
18
Tak dobrou chuť! Luke
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne s kukuřicí

Chili con carne s kukuřicí

Chilli con carne

Chilli con carne

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • JEDNODUŠE | 25. 6. 2023 12:48

    Už jsem dost dlouho tohle jídlo nedělala tak jsem nakoukla do receptů . Dnes podle tohoto,bylo to moc dobré. Dávám 5 hvězdiček a díky za receptík.

  • AnetkaTom
    AnetkaTom | 29. 8. 2018 21:10

    Nejlepší recept na chili corn carne, který jsem kdy měl. Moc děkuji.

  • Lukanec | 30. 4. 2017 14:11

    Dnes vyzkoušeno a výborný jídlo, díky za bezva recept, žádná patlanina co někdo jen opsal.

  • Jirina | 19. 2. 2017 14:50

    po dlouhe dobe konecne recept, ktery se da rict, ze je originaln z Texasu. Recept je vynikajici!

  • Jirina | 19. 2. 2017 14:49

    po dlouhe dobe konecne recept, ktery se da rict, ze je originaln z Texasu. Recept je vynikajici!

  • Huhňa | 5. 1. 2015 16:41

    Dneska vyzkoušeno, velmi dobré. Děkuji za recept ;-)

  • Ira | 3. 2. 2014 14:31

    Vyzkoušela a je vynikající :)

  • Suro
    Suro | 28. 1. 2014 11:06

    Chili con carne milujem :) ja ho robím aj rýchlo aj dlho podla toho koľko času mám :) Rýchlo robím že hov. mäso nahradím sojovým granulátom prevareným vo vývare. niečo pre vegetariánov ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Hovězí Uzeniny & mleté maso Chilli con carne
Maso Hovězí Oběd Večeře Vaření Oslava Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Chilli papričky Cibule Fazole Hovězí maso Hovězí vývar Máslo Mletá paprika Nakládaná loupaná rajčata Oregáno Pepř mletý Římský kmín Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dezert Pavlova

Dezert Pavlova

Rajčatový salát II.

Rajčatový salát II.

Zelná polévka s uzenými žebry

Zelná polévka s uzenými žebry

Kuře v sáčku

Kuře v sáčku

Kuřecí pomazánka

Kuřecí pomazánka

Kuřecí řízky s klobáskou (v alobalu)

Kuřecí řízky s klobáskou (v alobalu)

Zelňačka s maďarskou klobásou

Zelňačka s maďarskou klobásou

Tymiánové hovězí se zeleninou

Tymiánové hovězí se zeleninou

Ořechové fit muffiny

Ořechové fit muffiny

Doporučujeme

40 minut
Masové koule zapečené v rajčatech

Masové koule zapečené v rajčatech

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

119
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
36
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
32
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
29
Klasické lečo
Klasické lečo
25
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…

Zajímavé články

Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s drobenkou, tvarohové řezy s jahodami a rychlý banánový koláč
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s…
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho připravit, aby byl dokonalý
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho…
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
AHA.cz Nejtěžší období Adamczykové: Pomoc od Markovy rodiny nutná!

Nejtěžší období Adamczykové: Pomoc od Markovy rodiny nutná!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Lamač dívčích srdcí David? V Survivoru jsem nikoho nebalil, s nikým jsem neflirtoval

Lamač dívčích srdcí David? V Survivoru jsem nikoho nebalil, s nikým jsem neflirtoval

SportRevue.cz FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Další doporučené recepty:

Chia pudink s mandlovým mlékem
Chia pudink s mandlovým mlékem
Chicken Fingers
Chicken Fingers
Chilaquiles s mletým hovězím
Chilaquiles s mletým hovězím
Chili con carne
Chili con carne
Chili con carne s kukuřicí
Chili con carne s kukuřicí
chili-medové paličky
chili-medové paličky
  • Recepty.cz
  • Chili (chilli) con carne
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact