• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Chili (chilli) con carne
Napište svůj komentář k receptu

Chili (chilli) con carne

autor: luke_bunda
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 38
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chili (chilli) con carne
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • máslo
    • chilli papričky
    • česnek
    • římský kmín
    • oregáno
    • sůl
    • pepř mletý
    • mletá paprika
    • 500
      g hovězí maso
    • 2
      plechovka nakládaná loupaná rajčata
    • 2
      plechovka fazole
    • 2
      ks cibule
    • 1
      l hovězí vývar

Postup přípravy receptu

1
Chili con carne (správně by se mělo psát jedno L ve slově chili) je pokrm pocházející z Texasu a v následujícím receptu se chci přiblížit původním místním receptům. Nenajdete v něm tedy žádnou čokoládu, skořici, víno a ani jej nebudem vařit jen 20 minut. Důležitou ingrediencí dobrého chili je totiž čas.
2
Velkým předmětem debat milovníků chili jsou fazole - ano či ne? V Texasu je většinou servírují jako přílohu a nikoliv součást pokrmu, rozhodl jsem se je v tomto receptu do pokrmu přidat, jako čistě osobní chuťovou preferenci.
3
Ještě poznámky k několika ingrediencím:
4
Hovězí vývar je ideální mít samozřejmě domácí, v případě nouze samozřejmě zafunguje i gelový či kostkový bujon...
5
Chili papričky - nedoporučuji dávat silně pálivá habaneros (nemají moc příjemnou chuť) a ani ty klasické kulaté chili papričky v nálevu - z toho samého důvodu. V Bille např. bez problémů seženete "keřík" Bird´s eye papriček a ty mi chuťově přijdou ideální. A nezapomeňte, že chili by mělo být trochu více pálivé. Nebojte se toho tedy a dejte jich tam víc.
6
Maso - narozdíl od spousty jiných receptů nepoužívám mleté maso - v orig. receptech je to tak 50/50, nicméně mám za to, že chili uvařené dle níže uvedeného způsobu chutná lépe a více odpovídá historické povaze jídla.
7
V receptu používám pro zpěnění cibule máslo, pokud seženete např. hovězí lůj, je to lepší volba.
8
Římský kmín - chutná zcela jinak než běžný kmín, nesnažte se jej tedy nahradit.Kmín přidávejte rozdrcený
9
Konzervovaná rajčata - dělal jsem pokusy i s čerstvými, nicméně krájená rajčata z konzervy chuťově nakonec zvítězila.
10
POSTUP:
11
Připravte si litr hovězího vývaru a případně si připravte fazole (pokud nepoužíváte z konzervy).
12
Ve větším hrnci zpěňte na másle nakrájenou cibuli. Posléze přidejte hovězí maso (nakrájené na kostky o velikosti např. 2x2 cm). Jakmile se maso zatáhne a zhnědne, přidejte nakrájené chili papričky, na plátky nakrájené stroužky česneku a opět chvíli restujte. Na závěr restovací fáze přidejte římský kmín i oregano (množství nechám na Vaší úvaze a chuti, osobně dávám římského kmínu více), maso s kořením promíchejte a následně přidejte konzervovaná rajčata a přilijte vývar. Přidejte sůl, pepř a mletou papriku.
13
Poté stáhněte plamen na 1/3 a nyní budeme vařit celé chili 45-60 minut (maso by mělo změknout a velká čast tekutiny se vyvaří). Konzistence chili by měla být spíše krémová, nikoliv vodová, ale ani úplně "vyschlá", a proto, pokud se během vaření voda z hrnce rychle vyvaří, dolévejte v případě potřeby další vývar a vařte pod pokličkou.
14
Jakmile je uvařeno, přidejte do chili fazole a následuje finální 20minutové vaření i s fazolemi. V této fázi rovněž chili ochutnejte, dosolte či dokořeňte a rovněž není od věci přidat v této fázi ještě jednu nakrájenou chili papričku.
15
Po dvaceti minutách, pokud má chili správnou konzistenci, vypněte vařič a nechte pokrm odpočinout na 15 minut.
16
Servírovat jej můžete s pečivem, tortillami, rýží, nachos, čerstvě nakrájená cibule dodá pokrmu trochu říz a zakysanou smetanu můžete nabídnout k chili pro ty, kteří nemají moc rádi pálivé pokrmy. Někdo má rád chili servírované s nastrouhaným sýrem - v tom případě zkuste sehnat sýr Monterey Jack a pokud neseženete (u nás asi moc ne), tak poslouží docela dobře cheddar.
17
Nejlépe ale chili bude chutnat až druhý den - není tedy od věci si jej uvařit, přes noc nechat v lednici uležet a druhý den jej ohřáté naservírovat. Chili rovněž dobře snáží zmrazení, takže pokud navaříte více porcí, není problém si je uložit do mrazáku na jindy.
18
Tak dobrou chuť! Luke
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne s kukuřicí

Chili con carne s kukuřicí

Chilli con carne

Chilli con carne

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • JEDNODUŠE | 25. 6. 2023 12:48

    Už jsem dost dlouho tohle jídlo nedělala tak jsem nakoukla do receptů . Dnes podle tohoto,bylo to moc dobré. Dávám 5 hvězdiček a díky za receptík.

  • AnetkaTom
    AnetkaTom | 29. 8. 2018 21:10

    Nejlepší recept na chili corn carne, který jsem kdy měl. Moc děkuji.

  • Lukanec | 30. 4. 2017 14:11

    Dnes vyzkoušeno a výborný jídlo, díky za bezva recept, žádná patlanina co někdo jen opsal.

  • Jirina | 19. 2. 2017 14:50

    po dlouhe dobe konecne recept, ktery se da rict, ze je originaln z Texasu. Recept je vynikajici!

  • Jirina | 19. 2. 2017 14:49

    po dlouhe dobe konecne recept, ktery se da rict, ze je originaln z Texasu. Recept je vynikajici!

  • Huhňa | 5. 1. 2015 16:41

    Dneska vyzkoušeno, velmi dobré. Děkuji za recept ;-)

  • Ira | 3. 2. 2014 14:31

    Vyzkoušela a je vynikající :)

  • Suro
    Suro | 28. 1. 2014 11:06

    Chili con carne milujem :) ja ho robím aj rýchlo aj dlho podla toho koľko času mám :) Rýchlo robím že hov. mäso nahradím sojovým granulátom prevareným vo vývare. niečo pre vegetariánov ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Hovězí Uzeniny & mleté maso Chilli con carne
Maso Hovězí Oběd Večeře Vaření Oslava Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Chilli papričky Cibule Fazole Hovězí maso Hovězí vývar Máslo Mletá paprika Nakládaná loupaná rajčata Oregáno Pepř mletý Římský kmín Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krůtí stehna se zeleninou

Krůtí stehna se zeleninou

Bramborové krokety II.

Bramborové krokety II.

Zavařená červená paprika

Zavařená červená paprika

Pečená sekaná v zelenině

Pečená sekaná v zelenině

Guláš z hlívy ústřičné s bramboráčky

Guláš z hlívy ústřičné s bramboráčky

Pudinkové řezy čtyř barev se zakysanou smetanou

Pudinkové řezy čtyř barev se…

Cuketa z trouby

Cuketa z trouby

Dušená červená řepa / zelí z řepy

Dušená červená řepa / zelí z řepy

Brambory zapečené (nejen) s mletým masem

Brambory zapečené (nejen) s mletým…

Doporučujeme

40 minut
Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

45 minut
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou

Grilovaná zelenina s omáčkou…

Poslední sledované recepty

37
Jednoduchý boršč z Podkrkonoší
Jednoduchý boršč z…
25
Ananasové řezy "Piña Colada"
Ananasové řezy "Piña…
23
Vepřové na houbách jinak
Vepřové na houbách jinak
22
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky
Vepřové ragú s…
19
Míša řezy
Míša řezy

Zajímavé články

5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na břiše
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na…
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte jednoduché vegetariánské recepty, které překvapí svou chutí
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte…
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou skvělé k obědu i večeři
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou…
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární pečené špagety z jednoho hrnce
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární…
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji správně připravit?
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji…
AHA.cz Detaily dnešního rozloučení s Bartoškou: Herci ruší představení!

Detaily dnešního rozloučení s Bartoškou: Herci ruší představení!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz ONLINE: Stovky VIP hostů v Rudolfinu: Poslední mejdan pro Bartošku!

ONLINE: Stovky VIP hostů v Rudolfinu: Poslední mejdan pro Bartošku!

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

Další doporučené recepty:

Chia pudink s mandlovým mlékem
Chia pudink s mandlovým mlékem
Chicken Fingers
Chicken Fingers
Chilaquiles s mletým hovězím
Chilaquiles s mletým hovězím
Chili con carne
Chili con carne
Chili con carne s kukuřicí
Chili con carne s kukuřicí
chili-medové paličky
chili-medové paličky
  • Recepty.cz
  • Chili (chilli) con carne
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact