Mexické jídlo zvané chilaquiles se tradičně skládá z opečených tortillových chipsů tvarovaných do trojúhelníčků. Přidává se k nim řada dalších surovin - maso, zelenina nebo třeba sýr. Nesmí chybět omáčka z chilli papriček, aby byl pokrm správně pikantní.
Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji, přidejte maso a krátce orestujte. Osolte, opepřete, přidejte nasekaný česnek, chilli, protlak a duste asi 5 minut.
Kukuřičné chipsy rozložte na plech. Promíchejte je s masem a kukuřicí, přidejte rajčátka a vše zasypte nahrubo nastrouhaným čedarem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 5 minut. Podávejte s čerstvým koriandrem a nasekanými chilli papričkami.
Tip: Chilaquiles je výraz pro tradiční mexický pokrm – kukuřičné chipsy zapečené se sýrem a lecčím dalším. Přidat můžete maso, zeleninu, fazole, kousky ryby… Podstatná je spousta sýra, kterým se vše krásně spojí dohromady.