sušenky be-be
půl balíčku (např. kakaové, můžete ale i jiné)
5
ks
cukrářské piškoty
40
g
máslo
3
lžíce
cukr
Náplň
750
g
měkký tvaroh
2
ks
vejce
1
ks
žloutek
1
ks
červený pomeranč
170
g
cukr krystal
100
g
zakysaná smetana
vanilka
lžička extraktu, půl lžičky pasty nebo semínka z poloviny lusku
Postup přípravy receptu
1
Sušenky a cukrářské piškoty rozdrťte najemno - neměly by tam být žádné výraznější větší kousky. Smíchejte s cukrem, lžičkou pomerančového extraktu a rozpuštěným máslem. Pořádně promíchejte. Těsto by se mělo při stisku v dlani trochu lepit. Kulatou dortovou formu o průměru asi 20-24 cm vymažte máslem a natlačte na ní vrstvu těsta. Ta by měla být vysoká 0,5 - 1 cm. Dejte péct do předehřáté trouby na 5 minut na 180°C. Vyjměte.
2
Mezitím si připravte náplň. Smíchejte tvaroh, kysanku, cukr, vejce i žloutek, vanilku a půl lžičky pomerančového extraktu a mixérem šlehejte, dokud nebude směs nadýchanější. Nastrouhejte kůru z pomeranče a vymačkejte z něj šťávu a opatrně, ale pořádně vmíchejte do tvarohové směsi. Nalijte na krustu a pečte na 170°C cca 30-35 minut. Nebo dokud povrch celého dortu nebude lehce nazlátlý. Nechte vychladnout.
3
Pozn.: Recept na pomerančový extrakt naleznete na mém profilu, ale není nutné ho přidávat.
4
Místo červeného pomeranče můžete použít i klasický.
5
Při pečení by se vám měl dort "nafouknout" (já to měla až k hornímu okraji vyobrazené formy) - to částečně opadne, jakmile ho vyndáte z trouby.
6
Já použila formu na quiche o průměru 28 cm a náplně jsem dělala 2/3 uvedeného množství - proto je na obrázku nižší. Pokud dodržíte dávkování, měl by vám vyjít krásně vysoký cheesecake. Pokud se rozhodnete snížit dávku (např. na polovinu), nezapomeňte také snížit dobu pečení.