g
smetanový sýr
(sýr Philadelphia - k dostání v Tescu)
150
g
cukr
3
ks
vejce
80
ml
smetana ke šlehání
1
lžička
vanilkový extrakt
80
g
čokoládová poleva
(nebo 60 g čokolády na vaření + 10 g másla + 10 g krupicového cukru)
Čokoládová poleva
80
g
čokoládová poleva
(nebo 60 g čokolády na vaření + 10 g másla + 10 g krupicového cukru)
Postup přípravy receptu
1
Veškeré uvedené ingredience si připravíme hodinu až dvě před samotným pečením, aby získaly pokojovou teplotu.
2
Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v kuchyňském kutru a vsypeme do mísy. Přidáme cukr, kakao, rozpuštěné máslo a dobře promícháme.
3
Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, zavřeme dortovou obručí, vyplníme jej směsí, dobře vtlačíme – můžeme si pomoci skleničkou s rovným dnem. Po stranách vytlačíme malý nízký okraj.
4
Ve vyhřáté troubě zapečeme při 175 °C asi 15 minut (horkovzdušná trouba 160 °C).
5
Sýr Philadelphia metličkou nejprve prošleháme a nadlehčíme, teprve poté vmícháme cukr, opět prošleháme, přidáme vejce, prošleháme, vlijeme šlehačku, prošleháme, vanilkovou esenci a rozehřátou čokoládu na vaření a naposledy prošleháme.
6
Tuto směs nalijeme na rozpečený korpus, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut při 175 °C, zmírníme a dopékáme při 140 °C ještě hodinu. V horkovzdušné troubě pečeme při 160 °C 15 minut a 130 °C 1 hodinu.
7
Jakmile vyjmeme koláč z trouby, nožem obkroužíme okraj. Necháme vychladnout a potřeme čokoládovou polevou. Cheesecake necháme vychladit a dobře ztuhnout (nejlépe do druhého dne).
8
Dort krájíme nožem, který si opláchneme v horké vodě a osušíme. Kývavým pohybem se nám podaří vytvořit krásné řezy.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Barbora
|6. 9. 2015 11:09
Dobrý den, je možno nahradit sýr philadelphia jiným? Třeba mascarpone?
Elern
|7. 8. 2015 14:14
Úžasný recept! Doporučuji shlédnout i video od "Kluků v akci". Natolik se mi povedl, že se snědl ještě přestím, než jsem měla šanci ho pořádně vychladit. :)