• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Chalva indická semolinová, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Chalva indická semolinová, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
  • Hmota
    • 40
      g kuskus rozemletý
    • 10
      g žlutý hrách tlučený
    • 160
      ml studená voda
    • 2
      špetka sůl
    • 1
      lžička máslo
  • Studená agda
    • 10
      špetka cukr 1,5 lžičky
    • 10
      ml studená voda

Postup přípravy receptu

1
Umlít semolinovou krupici (kuskus) na mlýnku na mák na hrubou mouku (hladší hmota). Utlouct žlutý hrách v hmoždíři na hladkou mouku (pevnější výsledek). Namočit smíchané mouky 0,5 hod.
2
Ohřát ve smaltovaném kastrolu do varu, kontrolovat hustotu pro var 1 min. Po zabublání varem nechat zakryté odstát 7 minut pro změknutí mouk.
3
Rozmíchat cukr ve vodě - studená agda. Do odstáté hmoty přidat šmolc, vlít a rozmíchat agdu. Zamíchat, ohřát znovu k varu. Míchat do prvního znatelného ztuhnutí 3-5 min. Vymazat malou misku šmolcem. Přemístit uvařenou chalvu do misky a upěchovat ke dnu. Zakrýt při chladnutí. Lze dochladit v chladničce. Po vychladnutí protřást misku přikrytou talířkem a po uvolnění vyklepnout z misky na talířek.
4
Uvařené množství je pro pocit nasládlé chuťi. Malé množství cukru nevyžaduje rozpuštění na karamel, kulér, byl by spálený. Pro větší množství chalvy a její ztuhnutí je možné uvařit karamel pro medovou barvu výsledku. Jíst lžičkou jako puding (bez škrobu a bez mléka). Lze nakrájet na kostky asi 1 cm.
5
Poznámka autora receptu: Názvy: Sooji ka halwa, suji halwa, halava, halva, helva. Semolina pudding je s hrozinkami. Varianta je Basbousa. Krupicová chalva je z indie (kaše jinak). V okolí středozemního moře je chalva ze sezamových semínek. Ve východní evropě ze slunečnicových semínek. Osobně oceňuji nasládlou chuť. Lze osladit dle osobní chuti. Pro vylepšení výsledku většího množství hmoty je možné přidat sekané mandle, namočené hrozinky, apod.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dosa indická falešná (palačinka), základní recept

Dosa indická falešná (palačinka),…

Hrachové pulmentum naruby, základní recept

Hrachové pulmentum naruby, základní…

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Kuskus Máslo Studená voda Sůl Žlutý hrách
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Lístkoví šneci se sýrem

Lístkoví šneci se sýrem

Chléb skoro jako Šumava

Chléb skoro jako Šumava

Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

Salát se sýrovo-bylinkovou zálivkou

Salát se sýrovo-bylinkovou zálivkou

Plněné cukety s ementálem

Plněné cukety s ementálem

Pikantní gyros v housce

Pikantní gyros v housce

Ovocný koláč se žmolenkou

Ovocný koláč se žmolenkou

Pečený čaj - hruškový

Pečený čaj - hruškový

Cupcakes

Cupcakes

Doporučujeme

70 minut
Holandský řízek a šťouchané brambory

Holandský řízek a šťouchané brambory

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

50 minut
Rychlý borůvkový koláč

Rychlý borůvkový koláč

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

32
Dýňová tortila
Dýňová tortila
24
Znojemské okurky
Znojemské okurky
22
Holandský řízek a šťouchané brambory
Holandský řízek a…
21
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.
Plněné papriky podle…
21
Pikantní čatní z meruněk
Pikantní čatní z meruněk

Zajímavé články

Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční znojemský lák
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční…
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit, zavařit, a recepty na rybízové koláče a další moučníky
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit,…
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6 chutných receptů
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6…
Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii, vytáhněte zbraně ze spíže
Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii,…
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto jídlech se bude rodina olizovat až za ušima
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto…
AHA.cz Katy Perry a Orlando Bloom po rozchodu: Rodinná dovolená!

Katy Perry a Orlando Bloom po rozchodu: Rodinná dovolená!

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Blesk pro ženy Jitka Čvančarová ve Varech: Jaké róby vynesla v minulých letech? Tyhle šokovaly i sklízely obdiv!

Jitka Čvančarová ve Varech: Jaké róby vynesla v minulých letech? Tyhle šokovaly i sklízely obdiv!

Ženy.cz Je vám víc než 40 a nezvedáte činky? Tak zvedněte zadek, než bude pozdě!

Je vám víc než 40 a nezvedáte činky? Tak zvedněte zadek, než bude pozdě!

Blesk.cz ONLINE: Karlovy Vary ve varu! Večírky a nekonečná zábava

ONLINE: Karlovy Vary ve varu! Večírky a nekonečná zábava

SportRevue.cz FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která vždy poznají, že lžete! A ještě vás v tom nechají

6 znamení zvěrokruhu, která vždy poznají, že lžete! A ještě vás v tom nechají

Další doporučené recepty:

Chalupářské poháry
Chalupářské poháry
Chalupářský špíz z kuřete 2
Chalupářský špíz z kuřete 2
Chalupnický perník
Chalupnický perník
Chanso omáčka na špagety
Chanso omáčka na špagety
Chatulova dýňová - Halloweenská polévka
Chatulova dýňová - Halloweenská polévka
Cheesecake
Cheesecake
  • Recepty.cz
  • Chalva indická semolinová, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact