• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Chalva indická semolinová, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Chalva indická semolinová, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
  • Hmota
    • 40
      g kuskus rozemletý
    • 10
      g žlutý hrách tlučený
    • 160
      ml studená voda
    • 2
      špetka sůl
    • 1
      lžička máslo
  • Studená agda
    • 10
      špetka cukr 1,5 lžičky
    • 10
      ml studená voda

Postup přípravy receptu

1
Umlít semolinovou krupici (kuskus) na mlýnku na mák na hrubou mouku (hladší hmota). Utlouct žlutý hrách v hmoždíři na hladkou mouku (pevnější výsledek). Namočit smíchané mouky 0,5 hod.
2
Ohřát ve smaltovaném kastrolu do varu, kontrolovat hustotu pro var 1 min. Po zabublání varem nechat zakryté odstát 7 minut pro změknutí mouk.
3
Rozmíchat cukr ve vodě - studená agda. Do odstáté hmoty přidat šmolc, vlít a rozmíchat agdu. Zamíchat, ohřát znovu k varu. Míchat do prvního znatelného ztuhnutí 3-5 min. Vymazat malou misku šmolcem. Přemístit uvařenou chalvu do misky a upěchovat ke dnu. Zakrýt při chladnutí. Lze dochladit v chladničce. Po vychladnutí protřást misku přikrytou talířkem a po uvolnění vyklepnout z misky na talířek.
4
Uvařené množství je pro pocit nasládlé chuťi. Malé množství cukru nevyžaduje rozpuštění na karamel, kulér, byl by spálený. Pro větší množství chalvy a její ztuhnutí je možné uvařit karamel pro medovou barvu výsledku. Jíst lžičkou jako puding (bez škrobu a bez mléka). Lze nakrájet na kostky asi 1 cm.
5
Poznámka autora receptu: Názvy: Sooji ka halwa, suji halwa, halava, halva, helva. Semolina pudding je s hrozinkami. Varianta je Basbousa. Krupicová chalva je z indie (kaše jinak). V okolí středozemního moře je chalva ze sezamových semínek. Ve východní evropě ze slunečnicových semínek. Osobně oceňuji nasládlou chuť. Lze osladit dle osobní chuti. Pro vylepšení výsledku většího množství hmoty je možné přidat sekané mandle, namočené hrozinky, apod.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dosa indická falešná (palačinka), základní recept

Dosa indická falešná (palačinka),…

Hrachové pulmentum naruby, základní recept

Hrachové pulmentum naruby, základní…

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Kuskus Máslo Studená voda Sůl Žlutý hrách
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Maso tří barev

Maso tří barev

Kuřecí řízky Ondráš

Kuřecí řízky Ondráš

Pečená zelenina na lžíci oleje

Pečená zelenina na lžíci oleje

Vánočka - třená

Vánočka - třená

Dortíčky se šlehačkou

Dortíčky se šlehačkou

Mandlový dort DIA

Mandlový dort DIA

Velikonoční muffiny

Velikonoční muffiny

Zbojnický salát

Zbojnický salát

Pečené kuře s čočkou beluga

Pečené kuře s čočkou beluga

Doporučujeme

30 minut
Kořeněná rýže s tuňákem

Kořeněná rýže s tuňákem

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

139
Zeleninový salát s kuřecím masem, krutony a česnekovou zálivkou
Zeleninový salát s…
106
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
50
Salát s krevetami a exotickým ovocem
Salát s krevetami a…
49
Klasické lečo
Klasické lečo
41
Rýžový nákyp s meruňkami
Rýžový nákyp s meruňkami

Zajímavé články

Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání až po senzační recepty
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání…
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta ze školní jídelny jim nesahá ani po paty!
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta…
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
AHA.cz Definitivní konec? Mareš bez Moniky mluví o životní změně

Definitivní konec? Mareš bez Moniky mluví o životní změně

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Macaulay Culkin slaví 45! V dětství byl stroj na peníze a oženil se v 18 letech. Co dělá dnes?

Macaulay Culkin slaví 45! V dětství byl stroj na peníze a oženil se v 18 letech. Co dělá dnes?

Ženy.cz Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Blesk.cz Princ ve výslužbě Jan Čenský: Poprvé jako model! Spolu s Kopečným a Vernerem

Princ ve výslužbě Jan Čenský: Poprvé jako model! Spolu s Kopečným a Vernerem

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Tarotskop na září: Býci mají zvolnit, Lvy čeká výhra a Střelce potká nová láska

Tarotskop na září: Býci mají zvolnit, Lvy čeká výhra a Střelce potká nová láska

Další doporučené recepty:

Chalupářské poháry
Chalupářské poháry
Chalupářský špíz z kuřete 2
Chalupářský špíz z kuřete 2
Chalupnický perník
Chalupnický perník
Chanso omáčka na špagety
Chanso omáčka na špagety
Chatulova dýňová - Halloweenská polévka
Chatulova dýňová - Halloweenská polévka
Cheesecake
Cheesecake
  • Recepty.cz
  • Chalva indická semolinová, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact