• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Chalva indická semolinová, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Chalva indická semolinová, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
  • Hmota
    • 40
      g kuskus rozemletý
    • 10
      g žlutý hrách tlučený
    • 160
      ml studená voda
    • 2
      špetka sůl
    • 1
      lžička máslo
  • Studená agda
    • 10
      špetka cukr 1,5 lžičky
    • 10
      ml studená voda

Postup přípravy receptu

1
Umlít semolinovou krupici (kuskus) na mlýnku na mák na hrubou mouku (hladší hmota). Utlouct žlutý hrách v hmoždíři na hladkou mouku (pevnější výsledek). Namočit smíchané mouky 0,5 hod.
2
Ohřát ve smaltovaném kastrolu do varu, kontrolovat hustotu pro var 1 min. Po zabublání varem nechat zakryté odstát 7 minut pro změknutí mouk.
3
Rozmíchat cukr ve vodě - studená agda. Do odstáté hmoty přidat šmolc, vlít a rozmíchat agdu. Zamíchat, ohřát znovu k varu. Míchat do prvního znatelného ztuhnutí 3-5 min. Vymazat malou misku šmolcem. Přemístit uvařenou chalvu do misky a upěchovat ke dnu. Zakrýt při chladnutí. Lze dochladit v chladničce. Po vychladnutí protřást misku přikrytou talířkem a po uvolnění vyklepnout z misky na talířek.
4
Uvařené množství je pro pocit nasládlé chuťi. Malé množství cukru nevyžaduje rozpuštění na karamel, kulér, byl by spálený. Pro větší množství chalvy a její ztuhnutí je možné uvařit karamel pro medovou barvu výsledku. Jíst lžičkou jako puding (bez škrobu a bez mléka). Lze nakrájet na kostky asi 1 cm.
5
Poznámka autora receptu: Názvy: Sooji ka halwa, suji halwa, halava, halva, helva. Semolina pudding je s hrozinkami. Varianta je Basbousa. Krupicová chalva je z indie (kaše jinak). V okolí středozemního moře je chalva ze sezamových semínek. Ve východní evropě ze slunečnicových semínek. Osobně oceňuji nasládlou chuť. Lze osladit dle osobní chuti. Pro vylepšení výsledku většího množství hmoty je možné přidat sekané mandle, namočené hrozinky, apod.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dosa indická falešná (palačinka), základní recept

Dosa indická falešná (palačinka),…

Hrachové pulmentum naruby, základní recept

Hrachové pulmentum naruby, základní…

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Kuskus Máslo Studená voda Sůl Žlutý hrách
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Béřovický králík

Béřovický králík

Dort Raffaelo

Dort Raffaelo

Těstoviny s olivami

Těstoviny s olivami

Avokádo zapečené se sýrem

Avokádo zapečené se sýrem

Špenátový závin se špenátem, slaninou a sýrem

Špenátový závin se špenátem, slaninou…

Zelňačka s maďarskou klobásou

Zelňačka s maďarskou klobásou

DIA vánočka II.

DIA vánočka II.

Muffiny na více způsobů

Muffiny na více způsobů

Smažák bez prskání - sýrové placičky

Smažák bez prskání - sýrové placičky

Doporučujeme

15 minut
Řecký salát s cizrnou

Řecký salát s cizrnou

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

35
Zapečené brambory se sýrovou strouhankou
Zapečené brambory se…
21
Ostružinový koláč s broskvemi
Ostružinový koláč s…
20
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
20
Klasické lečo
Klasické lečo
19
Buchty, koláče, záviny se „šimlem“
Buchty, koláče, záviny…

Zajímavé články

Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
AHA.cz Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

Blesk pro ženy Denní horoskop na pondělí 25. 8. 2025: Kdo získá respekt okolí a koho čeká posun v osobním životě?

Denní horoskop na pondělí 25. 8. 2025: Kdo získá respekt okolí a koho čeká posun v osobním životě?

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Lucie Vondráčková (45): Musela povinně na testy DNA!

Lucie Vondráčková (45): Musela povinně na testy DNA!

SportRevue.cz FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho čekají nepříjemné zprávy a kdo bude experimentovat v ložnici?

Horoskop na další týden: Koho čekají nepříjemné zprávy a kdo bude experimentovat v ložnici?

Další doporučené recepty:

Chalupářské poháry
Chalupářské poháry
Chalupářský špíz z kuřete 2
Chalupářský špíz z kuřete 2
Chalupnický perník
Chalupnický perník
Chanso omáčka na špagety
Chanso omáčka na špagety
Chatulova dýňová - Halloweenská polévka
Chatulova dýňová - Halloweenská polévka
Cheesecake
Cheesecake
  • Recepty.cz
  • Chalva indická semolinová, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact