• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Chalva indická semolinová, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Chalva indická semolinová, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
Chalva indická semolinová, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
  • Hmota
    • 40
      g kuskus rozemletý
    • 10
      g žlutý hrách tlučený
    • 160
      ml studená voda
    • 2
      špetka sůl
    • 1
      lžička máslo
  • Studená agda
    • 10
      špetka cukr 1,5 lžičky
    • 10
      ml studená voda

Postup přípravy receptu

1
Umlít semolinovou krupici (kuskus) na mlýnku na mák na hrubou mouku (hladší hmota). Utlouct žlutý hrách v hmoždíři na hladkou mouku (pevnější výsledek). Namočit smíchané mouky 0,5 hod.
2
Ohřát ve smaltovaném kastrolu do varu, kontrolovat hustotu pro var 1 min. Po zabublání varem nechat zakryté odstát 7 minut pro změknutí mouk.
3
Rozmíchat cukr ve vodě - studená agda. Do odstáté hmoty přidat šmolc, vlít a rozmíchat agdu. Zamíchat, ohřát znovu k varu. Míchat do prvního znatelného ztuhnutí 3-5 min. Vymazat malou misku šmolcem. Přemístit uvařenou chalvu do misky a upěchovat ke dnu. Zakrýt při chladnutí. Lze dochladit v chladničce. Po vychladnutí protřást misku přikrytou talířkem a po uvolnění vyklepnout z misky na talířek.
4
Uvařené množství je pro pocit nasládlé chuťi. Malé množství cukru nevyžaduje rozpuštění na karamel, kulér, byl by spálený. Pro větší množství chalvy a její ztuhnutí je možné uvařit karamel pro medovou barvu výsledku. Jíst lžičkou jako puding (bez škrobu a bez mléka). Lze nakrájet na kostky asi 1 cm.
5
Poznámka autora receptu: Názvy: Sooji ka halwa, suji halwa, halava, halva, helva. Semolina pudding je s hrozinkami. Varianta je Basbousa. Krupicová chalva je z indie (kaše jinak). V okolí středozemního moře je chalva ze sezamových semínek. Ve východní evropě ze slunečnicových semínek. Osobně oceňuji nasládlou chuť. Lze osladit dle osobní chuti. Pro vylepšení výsledku většího množství hmoty je možné přidat sekané mandle, namočené hrozinky, apod.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dosa indická falešná (palačinka), základní recept

Dosa indická falešná (palačinka),…

Hrachové pulmentum naruby, základní recept

Hrachové pulmentum naruby, základní…

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Kuskus Máslo Studená voda Sůl Žlutý hrách
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smetanové kuřecí kousky s rýží

Smetanové kuřecí kousky s rýží

Výborný špenátek

Výborný špenátek

Italská bábovka II.

Italská bábovka II.

Rybí pomazánka od maminy

Rybí pomazánka od maminy

Plněná vejce s kaviárem

Plněná vejce s kaviárem

Mleté maso zapečené s bramborem, těstovinou

Mleté maso zapečené s bramborem,…

Meruňkový koláč s müsli

Meruňkový koláč s müsli

Vepřová pečeně na divoko-nakládaná

Vepřová pečeně na divoko-nakládaná

Barevné hrnkové knedlíky

Barevné hrnkové knedlíky

Doporučujeme

50 minut
Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

50 minut
Šakšuka v praprikách

Šakšuka v praprikách

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

40 minut
Kuřecí prsa Caprese

Kuřecí prsa Caprese

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

44
Cizrnové ragú s rýží
Cizrnové ragú s rýží
30
Dort (nejen) s hroznovým vínem
Dort (nejen) s hroznovým…
20
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
17
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
17
Krůtí závitky se sušenými rajčaty a fetou
Krůtí závitky se…

Zajímavé články

Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich místo kečupu výbornou omáčku nejen na těstoviny
Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich…
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové ho zvládnete jedna báseň
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové…
Zažijte hvězdy F.O.O.D. pikniku
Zažijte hvězdy F.O.O.D. pikniku
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
AHA.cz Kate vyděsila svým vzhledem: NEMOC SE VRÁTILA

Kate vyděsila svým vzhledem: NEMOC SE VRÁTILA

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co jí naopak lichotí?

Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co jí naopak lichotí?

Ženy.cz 7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

Blesk.cz Těhotná Ráchel z Love Islandu: Svatba bude ještě letos!

Těhotná Ráchel z Love Islandu: Svatba bude ještě letos!

SportRevue.cz VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Další doporučené recepty:

Chalupářské poháry
Chalupářské poháry
Chalupářský špíz z kuřete 2
Chalupářský špíz z kuřete 2
Chalupnický perník
Chalupnický perník
Chanso omáčka na špagety
Chanso omáčka na špagety
Chatulova dýňová - Halloweenská polévka
Chatulova dýňová - Halloweenská polévka
Cheesecake
Cheesecake
  • Recepty.cz
  • Chalva indická semolinová, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact