hrst
mrkev
hrubě nastrouhaná nebo na nudličky pokrájená
1
hrst
řapíkatý celer
slabě pokrájený
1
hrst
květák
hrubě pokrájený
1
hrst
brokolice
hrubě pokrájenou
1,50
hrst
fazole ve slaném nálevu
okapané
1,50
hrst
brambory
na kostičky pokrájené
3
stroužek
česnek
nastrouhaný, dle chuti, cca 2 -
1,50
hrst
uzenina
nebo uzené maso, chuťově výrazné (klobása, slanina...) dle chuti
máslo
nebo olej
1
hrst
houby
čerstvé nebo sušené, dle chuti, cca
1,50
lžíce
hladká mouka
vývar
dle potřeby nebo voda a bujón
sůl
pepř mletý
bylinky
dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Na kousku rozpuštěného másla si osmažíme mrkev a pokrájenou uzeninu dorůžova, kterou po osmažení zaprášíme moukou, promícháme a ještě krátce zasmažíme, zalijeme zhruba půllitrem vývaru a dobře promícháme. Do polévky přidáme ostatní suroviny (mimo fazolí), sůl, pepř, dle potřeby přilijeme vývar a povaříme do jejich změknutí. Po uvaření přidáme do polévky prohřát i fazole, dochutíme dle potřeby ještě solí, pepřem, česnekem nebo bylinkami: majoránka, petrželka, pažitka a můžeme podávat.
2
Tip: pokud máme česnekové výhonky, přidáme jich také hrst. Příjemně polévku dochutí.