• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Chaloupka z perníku
Napište svůj komentář k receptu

Chaloupka z perníku

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 4
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chaloupka z perníku
Chaloupka z perníku
Chaloupka z perníku
Chaloupka z perníku
Chaloupka z perníku
Chaloupka z perníku
Chaloupka z perníku
Chaloupka z perníku
Chaloupka z perníku
Chaloupka z perníku
Chaloupka z perníku
Chaloupka z perníku
10fotografií
Nahrát fotku
 

Perníková chaloupka patří k české tradici a dokáže potěšit děti i dospělé. Když ji upečete větší, můžete jí rozsvítit okna čajovou svíčkou. Dětinské? Možná. Ale stoprocentně kouzelné!

Suroviny

5 porce
    • 500
      g žitná hladká mouka
    • 1
      lžička jedlá soda zarovnaná
    • 250
      g moučkový cukr
    • 50
      g máslo rozpuštěné
    • 2
      ks vejce
    • 1
      lžička skořice - mletá
    • 1
      lžička anýz mletý
    • 1
      lžička badyán mletý
    • 0,50
      lžička hřebíček mletý
    • 4
      lžíce med tekutý
  • Poleva:
    • 200
      g moučkový cukr dvakrát prosátý
    • 1
      ks bílek
    • 1
      lžička citronová šťáva

Postup přípravy receptu

1
Prosejte mouku se sodou a vmíchejte cukr. Přidejte máslo, vejce, koření a med. Dejte ho 3 lžíce a po chvíli poslední. Nejlépe v robotu vypracujte kompaktní těsto, bude trochu lepit. Kdyby se stalo, že máte příliš nasákavou mouku a těsto se drolilo, pomozte si ještě půlkou vejce. Těsto zabalte do fólie a nechte rozležet v chladu.
2
Plát těsta rozválejte na silnější tloušťku (asi 0,6mm, záleží na velikosti chaloupky). Z papíru si vystříhejte šablony stěn a střechy a ostrým nožem je vykrojte. Pokud chcete "svítit", nezapomeňte vykrojit i okna. Díly pečte na plechu vyloženém pečícím papírem při teplotě 160 °C cca 10 minut. Nechte vychladnout.

RADA: VIDEO jak na perníčky, které jsou hned měkké

3
Zbytek těsta rozválejte na tenčí plát a vykrojte z něj tvary, které si budete chtít pověsit třeba na smrkové větvičky. Nezapomeňte do nich udělat špejlí otvor na zavěšení. Nebo vykrojte různé velikosti hvězdiček, z nichž pak můžete sestavit stromečky. Vše opět upečte.
4
Moučkový cukr na polevu dvakrát prosejte přes jemné sítko a přes stejné sítko do něj protlačte bílek. Přidejte citronovou šťávu a umíchejte vařečkou hladkou pevnou polevu (trvá to asi 15 minut). Polevu můžete obarvit podle potřeby. Polevou postupně slepte jednotlivé díly chaloupky, vždy je rukama držte u sebe a počkejte, až poleva zaschne. Nakonec chaloupku ozdobte.
5
Zbylé perníčky vymalujte. Půjde vám to dobře, když polevou uděláte tečku a čáru táhnete kousek nad perníčkem.

RADA: Nestíháte? Zkuste nepečené perníčky

6
Perníčky protáhněte šňůrkami nebo mašličkami, do hustého jehličí ale můžete klidně zavěsit háčky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bábovka s vůní perníku

Bábovka s vůní perníku

Perník z perníků-nepečené

Perník z perníků-nepečené

Čokoládová bábovka z máčených perníků

Čokoládová bábovka z máčených perníků

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Nejlepší dezerty Vánoční cukroví Perníčky Vánoce
Moučníky Cukroví Prosinec Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anýz Badyán Bílek Citronová šťáva Hřebíček mletý Jedlá soda Máslo Med Moučkový cukr Skořice - mletá Vejce Žitná hladká mouka

Měkké medové perníčky

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí nudličky s kukuřicí a nivou

Kuřecí nudličky s kukuřicí a nivou

Oříškové rohlíčky

Oříškové rohlíčky

Plněné papriky v rajčatové omáčce

Plněné papriky v rajčatové omáčce

Kakaová buchta s polevou

Kakaová buchta s polevou

Variace na Kung-Pao

Variace na Kung-Pao

Tuňáková pomazánka bez majonézy

Tuňáková pomazánka bez majonézy

Jogurtová buchta s borůvkami

Jogurtová buchta s borůvkami

Pudinkový pohár

Pudinkový pohár

Zapečené mačkané brambory

Zapečené mačkané brambory

Doporučujeme

50 minut
Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Dýňová panenka Wellington s…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Měkké medové perníčky

Poslední sledované recepty

56
Polévka s játrovými knedlíky podle časopisu F.O.O.D.
Polévka s játrovými…
50
Rajčatový salát s fazolemi
Rajčatový salát s…
50
Bramborová pomazánka  na chlebíčky
Bramborová pomazánka na…
30
Zeleninový salát s bílým (salátovým) sýrem
Zeleninový salát s bílým…
30
Cuketové těstoviny s ricottou a citronem
Cuketové těstoviny s…

Zajímavé články

Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
AHA.cz Deník Aha! 1.11.2025

Deník Aha! 1.11.2025

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Ceny Thálie 2025 jsou rozdány: Slzy Absolonové a dojetí oceněných!

Ceny Thálie 2025 jsou rozdány: Slzy Absolonové a dojetí oceněných!

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Listopad podle numeroložky: Jeden výjimečný týden! A pozor na citové vydírání

Listopad podle numeroložky: Jeden výjimečný týden! A pozor na citové vydírání

Další doporučené recepty:

Hybridní sushi
Hybridní sushi
Cha-Zu-Rha (kuřecí rolka)
Cha-Zu-Rha (kuřecí rolka)
Chai chia s ovocným přelivem
Chai chia s ovocným přelivem
Chalupářova vepřovka s bramborem a zeleninou
Chalupářova vepřovka s bramborem a…
Chalupářská hrstková polévka
Chalupářská hrstková polévka
Chalupářské brambory
Chalupářské brambory
  • Recepty.cz
  • Chaloupka z perníku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact