Perníková chaloupka patří k české tradici a dokáže potěšit děti i dospělé. Když ji upečete větší, můžete jí rozsvítit okna čajovou svíčkou. Dětinské? Možná. Ale stoprocentně kouzelné!
Prosejte mouku se sodou a vmíchejte cukr. Přidejte máslo, vejce, koření a med. Dejte ho 3 lžíce a po chvíli poslední. Nejlépe v robotu vypracujte kompaktní těsto, bude trochu lepit. Kdyby se stalo, že máte příliš nasákavou mouku a těsto se drolilo, pomozte si ještě půlkou vejce. Těsto zabalte do fólie a nechte rozležet v chladu.
2
Plát těsta rozválejte na silnější tloušťku (asi 0,6mm, záleží na velikosti chaloupky). Z papíru si vystříhejte šablony stěn a střechy a ostrým nožem je vykrojte. Pokud chcete "svítit", nezapomeňte vykrojit i okna. Díly pečte na plechu vyloženém pečícím papírem při teplotě 160 °C cca 10 minut. Nechte vychladnout.
Zbytek těsta rozválejte na tenčí plát a vykrojte z něj tvary, které si budete chtít pověsit třeba na smrkové větvičky. Nezapomeňte do nich udělat špejlí otvor na zavěšení. Nebo vykrojte různé velikosti hvězdiček, z nichž pak můžete sestavit stromečky. Vše opět upečte.
4
Moučkový cukr na polevu dvakrát prosejte přes jemné sítko a přes stejné sítko do něj protlačte bílek. Přidejte citronovou šťávu a umíchejte vařečkou hladkou pevnou polevu (trvá to asi 15 minut). Polevu můžete obarvit podle potřeby. Polevou postupně slepte jednotlivé díly chaloupky, vždy je rukama držte u sebe a počkejte, až poleva zaschne. Nakonec chaloupku ozdobte.
5
Zbylé perníčky vymalujte. Půjde vám to dobře, když polevou uděláte tečku a čáru táhnete kousek nad perníčkem.