Osmažené válečky z hovězího a vepřového mletého masa dochuceného česnekem a uzenou sladkou paprikou, si nejlépe vychutnáte s pořádnou porcí ajvaru a vychlazeným jogurtovým dipem.
Mleté maso dejte do mísy, přidejte utřený česnek, mletou papriku, vejce, sodu a rukou dobře promíchejte. Teď začněte přilévat vychlazenou perlivou vodu, přilévejte ji po malých dávkách a rukou stále důkladně zpracovávejte maso, mělo by se dokonale spojit v kompaktní hmotu, která bude dobře držet pohromadě. Vodu nemusíte spotřebovat všechnu, není nutné maso zbytečně ředit.
2
Navlhčenýma rukama tvarujte z masové směsi podlouhlé a poměrně úzké válečky, silné asi jako prst (při opékání se „nafouknou“). Čevapi potřete olejem a opékejte na rozpálené pánvi ze všech stran asi minutu.
Čevapi podávejte s velkou porcí ajvaru (recept na něj najdete na našich stránkách), nasekanou cibulkou a petrželkou, jogurtem a citronem. Servírovat je můžete také na plackách arabského chleba nebo s pitou.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (srpen/2020)