Čevabčiči má svůj původ v turkických oblastech, ze kterých se postupně rozšířilo na balkánský poloostrov a odtud až k nám. Jedná se o válečky z mletého masa, cibule a dalších ingrediencí, které se opékají na pánvi a podávají například s vařenými bramborami, hranolky nebo chlebem.
Jsou to původně Kebabčata, nebo Kebabčeta a od toho český název Čevabčiči. Vejce ani majoránka do tohoto jídla skutečně nepatří. To už je pak úplně jiné jídlo. Názvu Čevabčiči dává nejen tvar, ale i použité ingredience. Mám ráda s hořčicí i s Ajvarem. Jo kolik lidí a národů, tolik receptů. :)
Nechápu, proč do čevabčiči dáváte česnek, chili a dokonce majoránku a ještě vejce. Asi jste si to popletli s karbanátkem. Do čevabčiči patří pouze jemně mleté maso (50% hov a 50% vepř) sůl, paprika, pepř a jemně krájená cibule. Nic víc. A smaží se to na sádle !!! Podává se s bramborem (chlebem) politým výpekem s cibulí a hořčicí :-\
Píše se to čevabčiči :D vy sevapčiči ! :-!
Musím taky reagovat na tohle rádoby (čevabčiči),píše se to čevapčiči.Je tam tolik ingrediencí,které tam nepatří,tohle je jen karboš!Původně je čevapčiči bosenskou specialitou,patří tam hovězí a skopové,ale u nás se dává spíš vepřové.Přidá se tam jen jemně krájená cibule,pepř ,sůl a trochu minerálky.Šišky jsem dělala na pánvi a drží pěkně tvar(nerozpadávají se).V Makedonii se přidává do směsi mouka,vejce,smažená cibulka i česnek. :-)
Tady teda houska není, ale ingrediencí navíc mraky. Tohle je spíš karboš a ještě k tomu to b v názvu už je na facku.
U nás je zvykem, přidat na pánev po čevabčiči trochu oleje, osmažit na něm na proužky nakrájenou cibuli -čím víc, tím lépe, poté přidat hořčici, trochu orestovat, osolit, opepřit a pak s čevabčiči promíchat, ideálně dát ještě na chvíli zapéct do trouby, dle potřeby přidat vodu. Podáváme s vařeným bramborem. Z cibule a hořčice je bezva majda, všichni u nás to milují. Když někdo od nás dostane v restauraci čevabčiči se syrovou cibulí a kydancem hořčice, bývá obvykle zklamán...
majoraan ee saturejka ano
´Do čevabčiči zásadně, ne majoránku já ji nedávám ani do karbanátků to změní chut
Zmenil bych nazev z Cevapcici na Ceskej Karbanatek !! Tohle Cevapcici opravdu nejsou.
Výborné, u nás nejraději s kaší a nebo s brambory a hořčicí a tatarkou
Maso se po upečení v troubě i usmažení na oleji uvnitř jakoby drolí - čím to může být? Děkuji za rady ;-)
Srbské jídlo, jen nechápu k čemu vejce to patří do buchet kupte si kvalitné mletý
Doporučuji nesmažit, jen do trouby a na pečící papír, neztrácíte chuťa a masíčko je krásně šťavnaté. ;-)
jo a take to pecu v troube podlite vodou, a je to vynikajici ! Tucny veprovy bych rozhodne nesmaziila na panvi :-)
Ja tedy nevim, jsem zastance tradicnich receptu, co je treba italsky, ma byt italsky a zadna lucina, nicemene cevabcici, podle tohoto receptu je bozi, a vim, ze udelat z mleteho hoveziho masa karbanatky na grilu bez vejce jen s korenim, cibuli a s vodou je luxusn zalezitosti, nicmene, z ceskeho mleteho mixu, jsou tyto cevabcici skvele. Odpustim od nazvu cevabcici, rikejtme tomu jak chceme, ale nam to chutna :-) A o to jde ne ? :-)
my čevabčiči taky děláme na bálkánský způsob, poprvé jsme se s tím setkali tam, tak to děláme podle jejich receptu, naše karbanátky jsou něco jiného.
Právě jsme dojedli a bylo to super. Jen jsem je místo na pánvi pekla v troubě na plechu s trochou vody. :-)
taky ma pravdu zadne vejce strouhanka podobne hovadiny do toho nepatri
prosim vas podle tradicnich receptu balkanskych se dela bez majoranky jenom mlete maso ktere by melo byt kvalitni a cesnek cibule nic vic
do českého čevap-číči se může dát i oregáno místo majoránky...mńam... :-P
moc dobré všem to moc chutnalo <:-) <:-)
Před lety přijela na návštěvu neteř s kamarádem z Balkánu a ten jen vrtěl hlavou nad přísadami v čevabčiči.Majoránku,vejce nebo strouhanku vůbec prý nedávají,šišky vyválí na pomoučněném stole(hladká mouka)a smaží pouze na sádle.Když ochutnal naše karbanátky,tak šlo čevabčiči stranou :-D :-D :-D .
dnes jsme je dělaly a byli moc dobré. :-)
Recept doporučuji. Akorát mi nedalo osmažit je tak, abych je nechala uprostřed načervenalé. Takže jsem je osmažila tak až se prostě celé zbarvily do zlatova:-) Ale byly výborné! Já i má drahá polovička jsme si pochutnali:-)
Velká dobrota.
Moc dobré :-) Dnes jsem prvně zkusila se sladkou paprikou a chuťově moc dobré. Jen jsem vynechala chilli papričky, protože to jedla i malá dcera.
Výborné, dnes jsme dělali podruhé. Dávám za 1
Dnes jsem delala karbenatky z jehneciho mleteho masa do ktereho jsem misto mleka nebo vody pridala jogurt a koreni Garam massala opravdu stavnata lahudka
Rozhodne mi tam chybi horcice.
dnes budu zkouset.. pote napisu :) jak manzelovi chutnalo, tak drzte pesti!
moc dobré.já i přítel jsme si velmi pochutnali.toto jídlo nemá chybu.děkuji za recept..Vojta a PÁJA
Pokud chcete i další recepty, mrkněte na nejstarší komentáře. Na smích zadělala Klaudia 21.3.2007 a pár nás na to skočilo :-) A kdo si myslí, že karbanátek, nebo sekaná vytvarovaná do válečků se jmenuje jako toto jídlo, ať oznámkuje JEDNIČKOU! To by bylo, aby se nedostalo do TOP 10 :o)))
Recept výborný. Bylo to mé první čevabčiči a vše dopadlo výborně. Česnekem ani cibulí jsem nešetřila. Zaprášila jsem trochu solamylem a obalila ve strouhance. Podávala jsem s kaší a dijonskou hořčicí. Mňaaam. Ještě jednou díky.
Zdenko,nemohla byste přidat recept na čočkové karbanátky do nových receptů?Myslím,že by nás to uvítalo víc a pro vás to bude jednodušší.Děkuji
Čubrica je směs koření, v němž převažuje saturejka (ne majoránka). Je vhodná nejen do masových karbanátků, ale skvělou chuť dodá i karbanátkům čočkovým (pokud máte někdo zájem o recept na výborné čočkové karbanátky, napište mi na zdenka.slamova@googlemail.com, propracovala jsem ho téměř k dokonalosti, nepoznáte, že to není maso :-))) Čubrica je vhodná i do salátů, zkuste například posypat čubricou obyčejné rajče nebo okurky, které bývají součástí příloh :-)
Taky je dělám bez česneku a bez majoránky a je to taky moc dobrý :-) příště to zkusím ale zkusím s česnekem.
Já si maso prosolím, promíchám, přidávám trochu studené vody a koření (česnek, kmín, pepř a čubricu - to je něco, jako majoránka pěstovaná v Bulharsku) a nechám uležet - min. hodinu, ale nejlepší je více - třeba přes noc. Čevapčeta dělám na grilu, pánvi nebo racklette, vždy zmizí jako vítr...
Opravdu dobrý, konečně vím co patří do čevebčiči...paprika a chili. Díky
Dělával jsem je bez česneku ale takto je mnohem lepší,super.
Vynikající, zkusil jsem vložit malý hranolek tvrdého sýra a bylo to výborné. Děkuji. Máte u mě 1. :o)
Opravdu dobrota....:-)
jako skvelou prilohu vidim cervenou repu a vratim se do mladych detskych let.
jedine s bramborovou kasi a okurkovym salatem
Vyborne, delala jsem vcera k obedu a bramborem mastenym a salatem, jen z mleteho hoveziho, presne podle receptu, bez strouhanky a solamylu a bylo to vyboorne, az se nam delali boule za usima! Jednoduche, rychle a s velkou pochvalou! Hodnotim za 1.
Ja sem to uz skousela a bylo to moc dobry dekuji
Olivko, nenechte se zmást tím, co nabízejí supermarkety. Čevapčiči se klasicky dělají z hovězího masa, ovšem fantazii se meze nekladou :-)
Vepřové=bravčové . Máte Hanka pravdu:)))
já jsem slyšela, že čevapčiči se dělá pouze z mletého hovězího
já mysle Klaudie že vepřové a bravčové je jedno a totéž?
Mleté maso v Čechách znamená vždy míchané mleté maso, tedy půl vepřového a půl hovězího. Myslím, že kdyby bylo třeba jen mleté hovězí nebo jen mleté vepřové, autor by to napsal.
Jednoduche, rychle, vyborne a hned pryc. Davam 1 a na pozadani rodinky bezim delat znovu.
Dakujem za velmi dobry recept.Ja som pouzila plovicu bravcoveho a polovicu veproveho a bolo to velmi dobre.Este raz dik.
mě tam chybí docela zásadní údaj. jaké mleté maso? znám recepty jen z vepřového, ze směsi vepřového a hovězího a i pouze z hovězího a tady kde žiju - mimo čr - se dělá sposta věcí dokonce z mletého krůtího nebo skopového.
m. dávám vám 1
No pokud bych mohla snad poradit něco, co dosud nebylo řečeno, zkuste do toho masa pomlít ještě kousek šťavnaté papriky, po malém kousku celeru a petržele.
Tohle je tedy opravdu mňamka! Vyzkoušela jsem už minimálně tři různé recepty na čevaBčiči a teď jsem konečně našla ty pravé! Dávám za 1*
holky ahojte,ty čebabčita nemisíte obalovat ve strouhance,já je peču v troubě...bašta
Agáto, zkuste osmažit jeden váleček na zkoušku a pak uvidíte, zda tu strouhanku je třeba přidat, či ne. Já dávám do mletého místo strouhanky solamyl (bramborový škrob).
No...varim toto cevabpici a neviem jak toto s tou struhanko, ci dat ci ne..som pisala aj Blanke V aby mi poradila ze ako sa jej to podarilo ale ona nic..tak ja fekt co teraz robit, neviem si dat rady...pomozteVasa kucharka Agata zo SJ
Opravdu výborné. V případě, že je směs řídší, přidáme trochu strouhanky abychom docílili požadované tuhosti směsi.
A nerozpadá se to,když tam není strouhanka?
Bylo to výborné.K té češtině.Moje dcera by vám řekla,že na netu se to tak nebere.
je to dobré a vy se tady dohadujete jak se to píše
Tak já to jdu zkusit. Poslední můj pokus o vaření málem skončil srazem na oddělení ARO -))))
pravě tento recept vařím a krásně to voní, dala jsem tam 4 stroužky česneku a jako na dochuceni cilli omacku pikantni (v Globusu stojí asi 13 Kč je výborná)
Všem moc chutnalo, doporučuji!A myslím, že jim bylo úplně jedno, jestli jedí čevabčiči nebo čevapčiči... :-)Navíc noticka o "čistonosoplenizování" tedy purismu je v tomto případě naprosto nemístná.
Zkoušela jsem tenhle recept a je to moc dobrý, akorát jsem tam dala místo 1 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky sladké a 1/2 lžičky pálivé papriky.
Moc dobré, jednoduché, finančně nenáročné jídlo. Rychle uvařené, bez větších problémů. K tomu brambory s rozmarýnem a chlapi protestovat nebudou...
Může radeji, místo toho dohadování, napsat jak mu recept chutnal? Děkuji Katka.
Vytříbená mateřština se strhujícím závěrem, tak proč bez diakritiky (if available...)????
omg
...ale jelikoz to neni ceske slovo, k cemu je dobre je cistonosoplenizovat?
Dle pravidel českého pravopisu jsou povoleny oba výrazy, jak čevabčiči tak i čevapčiči.
Jen maly rypanec... Uz ve skolni jidelne mne drazdilo, kdyz se cevapcici psalo s "b". Chorvati potvrdi...:-) I kdyz pravda, cevaPcici zase nikdo nenajde, coz?