• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Cestovní ovesné pražmo, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 125
      g ovesné vločky
    • 130
      ml studená voda

Postup přípravy receptu

1
Postup pro malou dávku vloček. Na rovný pečicí plech (32 x 40 cm) postupně sypat vločky z vrchovaté lžičky jako nízkou hromádku.Nalít na vločky 1,5 lžičky vody po kapkách ze druhé lžičky. Vločky vsakují vodu postupně. Opakovat na celý plech. Potřásáním plechu uvolnit suché vločky, přemístit je do rohu, také namočit. Dodržet poměr 1 ml na 1 g vloček. Při vyšším množství vody je výsledné pražmo málo nasákavé a méně chutné.
2
Pro větší dávku vloček (až 250 g na plech) nastříkat vodu z rozprašovače na plech, než začnou stékat velké kapky při přenášení plechu. Rozsypat vločky souvisle ze lžičky postupně na celou plochu plechu, rozetřít každou hromádku na tenkou vrstvu bez mezer. Navlhčit odměřenou vodu z rozprašovače. Napřed dvakrát slabé postříkání proti rozfoukání vloček. Poté postříkat okraje pro dostatečné provlhčení, postřik navíc pro zadní okraj. Také 2/5 plochy vloček sypaných na konec postříkat dvakrát. Dále postřik celé plochy pro poměr 1 ml na 1 g vloček. Potřásáním zjistit navlhčení, bez pohybu vloček. Sušit 20-72 hodin, až jde posunout uschlé vločky (až 3 dny). Více viz poznámka. Rovnou hranou náčiní shrnout suché vločky na stranu. Vločky přemisťovat až po usušení, jinak tvoří slepené hrudky, vlhké nejdou rozdrobit.
3
Rozdrobit hrudky na menší kousky obracákem. Dávku usušených ovesných vloček (do 360 g) nasypat do suché předehřáté silnostěnné dno nádoby (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev apod.). Pražit mírným ohřevem, přikrýt pokličkou (vhodná skleněná). Občas míchat, sledovat barvu prachu na dně. Je nutný slabý ohřev. Po 25-30 minutách, nebo až vločky nejsou cítit vlhkou parou a je méně vody na pokličce (45 min.), promíchat častěji. Jednoznačně ověřit vločku na chuť upraženého po rozkousnutí, bez pocitu kyselosti na jazyku. Nebo míchat nerezovou lžicí delší chvíli, až na ni přestane lepit pražmový prach (ovesný lepí). Pražmo může být podle teploty velmi světlé, nebo jen o odstín tmavší. Tmavé je méně chutné. Po ukončení ohřevu vysypat stranou a nechat zchladnout.
4
Podle potřeby mlýnku roztlouct slepené vločky v hmoždíři po 50 g pro snazší mletí (podle velikosti slepených hrudek). Umlít jednou v mlýnku na mák, na směs hrubé a polohrubé mouky (i do zásoby na 2 měsíce). Správné pražmo při mletí téměř nepráší, vločky jsou křehké.
5
Poznámka autora receptu: Názvy ovesná pražma, ovesná campa, pražmová mouka, tolokno. Cestovní je míněno ve smyslu jídlo na cestu. Vyšší vrstva vloček (350 g na plech) vysychá pomalu, hrozí nárůst plísně. Trhliny ve vrstvě vloček za 20 h ukazují na přiměřené poměry množství vloček a vody. Výhodné je dosušit na slunci 3 h. Pražené vločky ve větším množství, lze jednou umlít na šrotovníku na krupičku, pocit zažití zalité kaše je příjemnější i při mírně připálených vločkách. Při pražení je nutné odstavit včas proti připálení. Změna hmotnosti, proti stavu před sladováním, méně o 5% podle vloček a délky doby pražení.
6
Poznámka 2: Pro snadné zažití přilít na osolené zrno vařící vodu 420 ml (3,5 ml na 1 g), a po odstátí zakryté 15 minut vznikne spařené pražmo. Přilitím 800 ml vařící vody na krupici, odstátím vznikne chutnější vodová kaše. Nasypat vrstvu krupičky, osolit, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy krupičky a vody pro rychlé nasáknutí vody. Promíchat, rozetřít hrudky nenasáklé krupičky. Podle autorova žaludku je uvedený postup vyhovující pro zažití. Vůní a chutí jde o pocit pečeného obilí. Není nutné počítat s připálenou vrstvou prachu na dnu nádoby, nutné kontrolovat teplotu ohřevu. Lze přesát na hrubším sítu odstranit nejtmavší část dávky. Kaši lze různě kombinovat podle chuti, např. konzerva luštěnin, ryb, nebo rozinky a sekané oříšky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné…

Himalájská campa cestovní, základní recept

Himalájská campa cestovní, základní…

Ovesný koláček cestovní, základní recept

Ovesný koláček cestovní, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ovesné vločky Studená voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bábovka z jogurtu

Bábovka z jogurtu

Africké kari

Africké kari

Jablečné koláčky z listového těsta

Jablečné koláčky z listového těsta

Vaječné placičky se sýrem a šunkou

Vaječné placičky se sýrem a šunkou

Šlehačkový koláč s rebarborou

Šlehačkový koláč s rebarborou

Drožďová pomazánka s pepřem

Drožďová pomazánka s pepřem

Dušená mrkev v mletém mase

Dušená mrkev v mletém mase

Špenátové placičky se sýrem

Špenátové placičky se sýrem

Pravý vídeňský řízek podle šéfkuchaře Sapíka

Pravý vídeňský řízek podle šéfkuchaře…

Doporučujeme

30 minut
Voňavé batátové karí

Voňavé batátové karí

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Lokše

Lokše

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

50
Sojové kostky na prudko s coleslaw salátem
Sojové kostky na prudko…
48
Ředkvičkový salát III.
Ředkvičkový salát III.
38
Husí polévka s játrovými knedlíčky
Husí polévka s játrovými…
35
Vajíčkovo - okurková pomazánka EXTRA zdravá
Vajíčkovo - okurková…
34
Mrkvové rohlíčky s povidly
Mrkvové rohlíčky s…

Zajímavé články

Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho…
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
AHA.cz Zklamaná Rolins promluvila: Doktor říkal rok, možná dva

Zklamaná Rolins promluvila: Doktor říkal rok, možná dva

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Ženy.cz Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Blesk.cz Boho a její pochyby o vztahu s Langmajerem: Snad ho budu bavit déle než do zimy!

Boho a její pochyby o vztahu s Langmajerem: Snad ho budu bavit déle než do zimy!

SportRevue.cz FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

Maminka.cz Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Další doporučené recepty:

Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Cereální hruškový / jablečný závin (štrůdl)
Cereální hruškový / jablečný závin …
César salát s kuřecím a krutony
César salát s kuřecím a krutony
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche ze pstruha s letním ovocem
Ceviche ze pstruha s letním ovocem
Ceviche, ryby marinované v citrusové šťávě
Ceviche, ryby marinované v citrusové…
  • Recepty.cz
  • Cestovní ovesné pražmo, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact