• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Cestovní ovesné pražmo, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 125
      g ovesné vločky
    • 130
      ml studená voda

Postup přípravy receptu

1
Postup pro malou dávku vloček. Na rovný pečicí plech (32 x 40 cm) postupně sypat vločky z vrchovaté lžičky jako nízkou hromádku.Nalít na vločky 1,5 lžičky vody po kapkách ze druhé lžičky. Vločky vsakují vodu postupně. Opakovat na celý plech. Potřásáním plechu uvolnit suché vločky, přemístit je do rohu, také namočit. Dodržet poměr 1 ml na 1 g vloček. Při vyšším množství vody je výsledné pražmo málo nasákavé a méně chutné.
2
Pro větší dávku vloček (až 250 g na plech) nastříkat vodu z rozprašovače na plech, než začnou stékat velké kapky při přenášení plechu. Rozsypat vločky souvisle ze lžičky postupně na celou plochu plechu, rozetřít každou hromádku na tenkou vrstvu bez mezer. Navlhčit odměřenou vodu z rozprašovače. Napřed dvakrát slabé postříkání proti rozfoukání vloček. Poté postříkat okraje pro dostatečné provlhčení, postřik navíc pro zadní okraj. Také 2/5 plochy vloček sypaných na konec postříkat dvakrát. Dále postřik celé plochy pro poměr 1 ml na 1 g vloček. Potřásáním zjistit navlhčení, bez pohybu vloček. Sušit 20-72 hodin, až jde posunout uschlé vločky (až 3 dny). Více viz poznámka. Rovnou hranou náčiní shrnout suché vločky na stranu. Vločky přemisťovat až po usušení, jinak tvoří slepené hrudky, vlhké nejdou rozdrobit.
3
Rozdrobit hrudky na menší kousky obracákem. Dávku usušených ovesných vloček (do 360 g) nasypat do suché předehřáté silnostěnné dno nádoby (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev apod.). Pražit mírným ohřevem, přikrýt pokličkou (vhodná skleněná). Občas míchat, sledovat barvu prachu na dně. Je nutný slabý ohřev. Po 25-30 minutách, nebo až vločky nejsou cítit vlhkou parou a je méně vody na pokličce (45 min.), promíchat častěji. Jednoznačně ověřit vločku na chuť upraženého po rozkousnutí, bez pocitu kyselosti na jazyku. Nebo míchat nerezovou lžicí delší chvíli, až na ni přestane lepit pražmový prach (ovesný lepí). Pražmo může být podle teploty velmi světlé, nebo jen o odstín tmavší. Tmavé je méně chutné. Po ukončení ohřevu vysypat stranou a nechat zchladnout.
4
Podle potřeby mlýnku roztlouct slepené vločky v hmoždíři po 50 g pro snazší mletí (podle velikosti slepených hrudek). Umlít jednou v mlýnku na mák, na směs hrubé a polohrubé mouky (i do zásoby na 2 měsíce). Správné pražmo při mletí téměř nepráší, vločky jsou křehké.
5
Poznámka autora receptu: Názvy ovesná pražma, ovesná campa, pražmová mouka, tolokno. Cestovní je míněno ve smyslu jídlo na cestu. Vyšší vrstva vloček (350 g na plech) vysychá pomalu, hrozí nárůst plísně. Trhliny ve vrstvě vloček za 20 h ukazují na přiměřené poměry množství vloček a vody. Výhodné je dosušit na slunci 3 h. Pražené vločky ve větším množství, lze jednou umlít na šrotovníku na krupičku, pocit zažití zalité kaše je příjemnější i při mírně připálených vločkách. Při pražení je nutné odstavit včas proti připálení. Změna hmotnosti, proti stavu před sladováním, méně o 5% podle vloček a délky doby pražení.
6
Poznámka 2: Pro snadné zažití přilít na osolené zrno vařící vodu 420 ml (3,5 ml na 1 g), a po odstátí zakryté 15 minut vznikne spařené pražmo. Přilitím 800 ml vařící vody na krupici, odstátím vznikne chutnější vodová kaše. Nasypat vrstvu krupičky, osolit, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy krupičky a vody pro rychlé nasáknutí vody. Promíchat, rozetřít hrudky nenasáklé krupičky. Podle autorova žaludku je uvedený postup vyhovující pro zažití. Vůní a chutí jde o pocit pečeného obilí. Není nutné počítat s připálenou vrstvou prachu na dnu nádoby, nutné kontrolovat teplotu ohřevu. Lze přesát na hrubším sítu odstranit nejtmavší část dávky. Kaši lze různě kombinovat podle chuti, např. konzerva luštěnin, ryb, nebo rozinky a sekané oříšky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné…

Himalájská campa cestovní, základní recept

Himalájská campa cestovní, základní…

Ovesný koláček cestovní, základní recept

Ovesný koláček cestovní, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ovesné vločky Studená voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ďábelská pomazánka na topinky

Ďábelská pomazánka na topinky

Tvarohová pomazánka s tuňákem

Tvarohová pomazánka s tuňákem

Cuketa vynikající

Cuketa vynikající

3x3 - těstovinový salát

3x3 - těstovinový salát

Arabský chléb - Pide

Arabský chléb - Pide

Rychlovka čína

Rychlovka čína

Domácí chléb pečený v troubě

Domácí chléb pečený v troubě

Kořeněné slané tyčinky nebo cukroví se semínky

Kořeněné slané tyčinky nebo cukroví…

Gulášová plec s tymiánem (rozmarýnem)

Gulášová plec s tymiánem (rozmarýnem)

Doporučujeme

20 minut
Čočkový dhál

Čočkový dhál

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

30 minut
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem

Krupicový dezert se švestkovým…

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

100
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem
Krupicový dezert se…
78
Domácí rybízová marmeláda
Domácí rybízová marmeláda
68
Nepečený jablkový dort
Nepečený jablkový dort
47
Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Kulaté kynuté knedlíky -…
28
Dýňová polévka s hruškami
Dýňová polévka s hruškami

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních večeří z brambor
Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních…
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné, pochutnáte si na nich a někdy dokáží i zázraky
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné,…
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti, které potěší nejen vášnivé houbaře
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti,…
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4…
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
AHA.cz Bohdalová ve společnosti: Tajemný doprovod vzbudil otázky

Bohdalová ve společnosti: Tajemný doprovod vzbudil otázky

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Blesk pro ženy Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ženy.cz Lidi, vzpamatujte se! Proč už nikdo nemá normální vztah k jídlu?

Lidi, vzpamatujte se! Proč už nikdo nemá normální vztah k jídlu?

Blesk.cz Nepodařená soudní tahanice Soukupa a Dopity: Jeden s úsměvem a druhý… nikde

Nepodařená soudní tahanice Soukupa a Dopity: Jeden s úsměvem a druhý… nikde

SportRevue.cz Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Další doporučené recepty:

Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Cereální hruškový / jablečný závin (štrůdl)
Cereální hruškový / jablečný závin …
César salát s kuřecím a krutony
César salát s kuřecím a krutony
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche ze pstruha s letním ovocem
Ceviche ze pstruha s letním ovocem
Ceviche, ryby marinované v citrusové šťávě
Ceviche, ryby marinované v citrusové…
  • Recepty.cz
  • Cestovní ovesné pražmo, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact