• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Cestovní ovesné pražmo, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 125
      g ovesné vločky
    • 130
      ml studená voda

Postup přípravy receptu

1
Postup pro malou dávku vloček. Na rovný pečicí plech (32 x 40 cm) postupně sypat vločky z vrchovaté lžičky jako nízkou hromádku.Nalít na vločky 1,5 lžičky vody po kapkách ze druhé lžičky. Vločky vsakují vodu postupně. Opakovat na celý plech. Potřásáním plechu uvolnit suché vločky, přemístit je do rohu, také namočit. Dodržet poměr 1,1 ml na 1 g vloček. Při vyšším množství vody je výsledné pražmo málo nasákavé a méně chutné.
2
Pro větší dávku vloček (až 250 g na plech) nastříkat vodu z rozprašovače na plech, než začnou stékat velké kapky při přenášení plechu. Rozsypat vločky souvisle ze lžičky postupně na celou plochu plechu, rozetřít každou hromádku na tenkou vrstvu bez mezer. Navlhčit odměřenou vodu z rozprašovače shora. Napřed slabé postříkání proti rozfoukání vloček. Poté postříkat okraje pro dostatečné provlhčení, postřik navíc pro zadní okraj. Dále postřik celé plochy pro poměr 1 ml na 1 g vloček. Potřásáním zjistit navlhčení, bez pohybu vloček. Sušit 60-72 hodin, až jde posunout uschlé vločky (až 3 dny). Rovnou hranou náčiní shrnout suché vločky na stranu. Vločky přemisťovat až po usušení, jinak tvoří slepené hrudky, vlhké nejdou rozdrobit.
3
Rozdrobit hrudky na menší kousky obracákem. Dávku usušených ovesných vloček (do 360 g) nasypat do suché předehřáté silnostěnné dno nádoby (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev apod.). Pražit mírným ohřevem, přikrýt pokličkou (vhodná skleněná). Občas míchat, sledovat barvu prachu na dně. Je nutný slabý ohřev. Po 25-30 minutách, nebo až vločky nejsou cítit vlhkou parou a je méně vody na pokličce (45 min.), promíchat častěji. Jednoznačně ověřit vločku na chuť upraženého po rozkousnutí, bez pocitu kyselosti na jazyku. Nebo míchat nerezovou lžicí delší chvíli, až na ni přestane lepit pražmový prach (ovesný lepí). Pražmo může být podle teploty velmi světlé, nebo jen o odstín tmavší. Tmavé je méně chutné. Po ukončení ohřevu vysypat stranou a nechat zchladnout.
4
Podle potřeby mlýnku roztlouct slepené vločky v hmoždíři po 50 g pro snazší mletí (podle velikosti slepených hrudek). Umlít jednou v mlýnku na mák, na směs hrubé a polohrubé mouky (i do zásoby na 2 měsíce). Správné pražmo při mletí téměř nepráší, vločky jsou křehké.
5
Poznámka autora receptu: Názvy ovesná pražma, ovesná campa, pražmová mouka, tolokno. Cestovní je míněno ve smyslu jídlo na cestu. Pražené vločky ve větším množství, lze jednou umlít na šrotovníku na krupičku, pocit zažití zalité kaše je příjemnější i při mírně připálených vločkách. Při pražení je nutné odstavit včas proti připálení. Zména hmotnosti, proti stavu před sladováním, méně o 5% podle vloček a délky doby pražení.
6
Poznámka 2: Pro snadné zažití přilít na osolené zrno vařící vodu 450 ml (4 ml na 1 g), a po odstátí zakryté 15 minut vznikne spařené pražmo. Přilitím 800 ml vařicí vody na krupici, odstátím vznikne chutnější vodová kaše. Nasypat vrstvu krupičky, osolit, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy krupičky a vody pro rychlé nasáknutí vody. Promíchat, rozetřít hrudky nenasáklé krupičky. Podle autorova žaludku je uvedený postup vyhovující pro zažití. Vůní a chutí jde o pocit pečeného obilí. Není nutné počítat s připálenou vrstvou prachu na dnu nádoby, nutné kontrolovat teplotu ohřevu. Lze přesát na hrubším sítu odstranit nejtmavší část dávky. Kaši lze různě kombinovat podle chuti, např. konzerva luštěnin, ryb, nebo rozinky a sekané oříšky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné…

Himalájská campa cestovní, základní recept

Himalájská campa cestovní, základní…

Ovesný koláček cestovní, základní recept

Ovesný koláček cestovní, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ovesné vločky Studená voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Podvodnice

Podvodnice

Výživný chléb pro domácí pekárnu

Výživný chléb pro domácí pekárnu

Drobenkové muffiny s tvarohem

Drobenkové muffiny s tvarohem

Pivní krkovička z pečícího sáčku

Pivní krkovička z pečícího sáčku

Krevety Pil Pil

Krevety Pil Pil

Dýně s kořenovou zeleninou

Dýně s kořenovou zeleninou

Zeleninový salát s domácí zálivkou

Zeleninový salát s domácí zálivkou

Mrkvový krém

Mrkvový krém

Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)

Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky…

Doporučujeme

25 minut
Topinky s pestem, rajčaty a mozzarellou

Topinky s pestem, rajčaty a…

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

50 minut
Rychlý borůvkový koláč

Rychlý borůvkový koláč

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

119
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
62
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
47
Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami
Pečené vepřové ocásky …
28
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche v rajčatové…
15
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…

Zajímavé články

Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka si techniku zdobení vymyslela úplně sama!
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka…
Jak mažete máslo na chleba? Známý psycholog prozradil, co to vypovídá o vaší osobnosti
Jak mažete máslo na chleba? Známý psycholog…
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí zavařeninu, kompot i čatní
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí…
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept Jiřiny Bohdalové, Laďky Něrgešové nebo Haliny Pawlowské
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept…
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční znojemský lák
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční…
AHA.cz Havlová na mušce policie! Dagmar ve špatnou chvíli na špatném místě

Havlová na mušce policie! Dagmar ve špatnou chvíli na špatném místě

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo potká osudovou lásku a koho potrápí zdraví?

Horoskop na další týden: Kdo potká osudovou lásku a koho potrápí zdraví?

Ženy.cz Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Blesk.cz Veronika Arichteva (39) překvapila: Podruhé těhotná!

Veronika Arichteva (39) překvapila: Podruhé těhotná!

SportRevue.cz Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Maminka.cz Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo potká osudovou lásku a koho potrápí zdraví?

Horoskop na další týden: Kdo potká osudovou lásku a koho potrápí zdraví?

Další doporučené recepty:

Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Cereální hruškový / jablečný závin (štrůdl)
Cereální hruškový / jablečný závin …
César salát s kuřecím a krutony
César salát s kuřecím a krutony
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche ze pstruha s letním ovocem
Ceviche ze pstruha s letním ovocem
Ceviche, ryby marinované v citrusové šťávě
Ceviche, ryby marinované v citrusové…
  • Recepty.cz
  • Cestovní ovesné pražmo, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact