• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Cestovní ovesné pražmo, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 125
      g ovesné vločky
    • 130
      ml studená voda

Postup přípravy receptu

1
Postup pro malou dávku vloček. Na rovný pečicí plech (32 x 40 cm) postupně sypat vločky z vrchovaté lžičky jako nízkou hromádku.Nalít na vločky 1,5 lžičky vody po kapkách ze druhé lžičky. Vločky vsakují vodu postupně. Opakovat na celý plech. Potřásáním plechu uvolnit suché vločky, přemístit je do rohu, také namočit. Dodržet poměr 1,1 ml na 1 g vloček. Při vyšším množství vody je výsledné pražmo málo nasákavé a méně chutné.
2
Pro větší dávku vloček (až 250 g na plech) nastříkat vodu z rozprašovače na plech, než začnou stékat velké kapky při přenášení plechu. Rozsypat vločky souvisle ze lžičky postupně na celou plochu plechu, rozetřít každou hromádku na tenkou vrstvu bez mezer. Navlhčit odměřenou vodu z rozprašovače shora. Napřed slabé postříkání proti rozfoukání vloček. Poté postříkat okraje pro dostatečné provlhčení, postřik navíc pro zadní okraj. Dále postřik celé plochy pro poměr 1 ml na 1 g vloček. Potřásáním zjistit navlhčení, bez pohybu vloček. Sušit 60-72 hodin, až jde posunout uschlé vločky (až 3 dny). Rovnou hranou náčiní shrnout suché vločky na stranu. Vločky přemisťovat až po usušení, jinak tvoří slepené hrudky, vlhké nejdou rozdrobit.
3
Rozdrobit hrudky na menší kousky obracákem. Dávku usušených ovesných vloček (do 360 g) nasypat do suché předehřáté silnostěnné dno nádoby (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev apod.). Pražit mírným ohřevem, přikrýt pokličkou (vhodná skleněná). Občas míchat, sledovat barvu prachu na dně. Je nutný slabý ohřev. Po 25-30 minutách, nebo až vločky nejsou cítit vlhkou parou a je méně vody na pokličce (45 min.), promíchat častěji. Jednoznačně ověřit vločku na chuť upraženého po rozkousnutí, bez pocitu kyselosti na jazyku. Nebo míchat nerezovou lžicí delší chvíli, až na ni přestane lepit pražmový prach (ovesný lepí). Pražmo může být podle teploty velmi světlé, nebo jen o odstín tmavší. Tmavé je méně chutné. Po ukončení ohřevu vysypat stranou a nechat zchladnout.
4
Podle potřeby mlýnku roztlouct slepené vločky v hmoždíři po 50 g pro snazší mletí (podle velikosti slepených hrudek). Umlít jednou v mlýnku na mák, na směs hrubé a polohrubé mouky (i do zásoby na 2 měsíce). Správné pražmo při mletí téměř nepráší, vločky jsou křehké.
5
Poznámka autora receptu: Názvy ovesná pražma, ovesná campa, pražmová mouka, tolokno. Cestovní je míněno ve smyslu jídlo na cestu. Pražené vločky ve větším množství, lze jednou umlít na šrotovníku na krupičku, pocit zažití zalité kaše je příjemnější i při mírně připálených vločkách. Při pražení je nutné odstavit včas proti připálení. Zména hmotnosti, proti stavu před sladováním, méně o 5% podle vloček a délky doby pražení.
6
Poznámka 2: Pro snadné zažití přilít na osolené zrno vařící vodu 450 ml (4 ml na 1 g), a po odstátí zakryté 15 minut vznikne spařené pražmo. Přilitím 800 ml vařicí vody na krupici, odstátím vznikne chutnější vodová kaše. Nasypat vrstvu krupičky, osolit, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy krupičky a vody pro rychlé nasáknutí vody. Promíchat, rozetřít hrudky nenasáklé krupičky. Podle autorova žaludku je uvedený postup vyhovující pro zažití. Vůní a chutí jde o pocit pečeného obilí. Není nutné počítat s připálenou vrstvou prachu na dnu nádoby, nutné kontrolovat teplotu ohřevu. Lze přesát na hrubším sítu odstranit nejtmavší část dávky. Kaši lze různě kombinovat podle chuti, např. konzerva luštěnin, ryb, nebo rozinky a sekané oříšky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné…

Himalájská campa cestovní, základní recept

Himalájská campa cestovní, základní…

Ovesný koláček cestovní, základní recept

Ovesný koláček cestovní, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ovesné vločky Studená voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krémová slepičí polévka

Krémová slepičí polévka

Ďábelská pomazánka na topinky

Ďábelská pomazánka na topinky

Bublanina s rybízem

Bublanina s rybízem

Ananasová čína

Ananasová čína

Kuřecí stehýnka na medu II.

Kuřecí stehýnka na medu II.

Prošívaná deka II.

Prošívaná deka II.

Svíčková Stroganoff

Svíčková Stroganoff

Bramboráčky se zelím a slaninou

Bramboráčky se zelím a slaninou

Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka) se švestkami

Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka…

Doporučujeme

25 minut
Vietnamské palačinky s krevetami

Vietnamské palačinky s krevetami

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

437
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
225
Míchaná vajíčka s paštikou
Míchaná vajíčka s…
186
Švestkový závin s mandlemi
Švestkový závin s…
85
Lehký bramborový salát s hráškem a chřestem
Lehký bramborový salát s…
49
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito, Mango Lassí nebo nealko Gin Tonic
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito,…
7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez zbytečného cukru a umělých aromat
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez…
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
AHA.cz Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Culíková inspirace: Jak ho ozvláštnit s minimem námahy?

Culíková inspirace: Jak ho ozvláštnit s minimem námahy?

Ženy.cz Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Blesk.cz Ibiza, »prokletý ostrov«: DiCapria šacovala policie!

Ibiza, »prokletý ostrov«: DiCapria šacovala policie!

SportRevue.cz FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Cikánský horoskop o vás řekne víc, než myslíte! Jakou povahu vám přisoudil?

Cikánský horoskop o vás řekne víc, než myslíte! Jakou povahu vám přisoudil?

Další doporučené recepty:

Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Cereální hruškový / jablečný závin (štrůdl)
Cereální hruškový / jablečný závin …
César salát s kuřecím a krutony
César salát s kuřecím a krutony
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche ze pstruha s letním ovocem
Ceviche ze pstruha s letním ovocem
Ceviche, ryby marinované v citrusové šťávě
Ceviche, ryby marinované v citrusové…
  • Recepty.cz
  • Cestovní ovesné pražmo, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact