• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Cestovní ovesné pražmo, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
Cestovní ovesné pražmo, základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 125
      g ovesné vločky
    • 130
      ml studená voda

Postup přípravy receptu

1
Postup pro malou dávku vloček. Na rovný pečicí plech (32 x 40 cm) postupně sypat vločky z vrchovaté lžičky jako nízkou hromádku.Nalít na vločky 1,5 lžičky vody po kapkách ze druhé lžičky. Vločky vsakují vodu postupně. Opakovat na celý plech. Potřásáním plechu uvolnit suché vločky, přemístit je do rohu, také namočit. Dodržet poměr 1,1 ml na 1 g vloček. Při vyšším množství vody je výsledné pražmo málo nasákavé a méně chutné.
2
Pro větší dávku vloček (až 250 g na plech) nastříkat vodu z rozprašovače na plech, než začnou stékat velké kapky při přenášení plechu. Rozsypat vločky souvisle ze lžičky postupně na celou plochu plechu, rozetřít každou hromádku na tenkou vrstvu bez mezer. Navlhčit odměřenou vodu z rozprašovače shora. Napřed slabé postříkání proti rozfoukání vloček. Poté postříkat okraje pro dostatečné provlhčení, postřik navíc pro zadní okraj. Dále postřik celé plochy pro poměr 1 ml na 1 g vloček. Potřásáním zjistit navlhčení, bez pohybu vloček. Sušit 60-72 hodin, až jde posunout uschlé vločky (až 3 dny). Rovnou hranou náčiní shrnout suché vločky na stranu. Vločky přemisťovat až po usušení, jinak tvoří slepené hrudky, vlhké nejdou rozdrobit.
3
Rozdrobit hrudky na menší kousky obracákem. Dávku usušených ovesných vloček (do 360 g) nasypat do suché předehřáté silnostěnné dno nádoby (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev apod.). Pražit mírným ohřevem, přikrýt pokličkou (vhodná skleněná). Občas míchat, sledovat barvu prachu na dně. Je nutný slabý ohřev. Po 25-30 minutách, nebo až vločky nejsou cítit vlhkou parou a je méně vody na pokličce (45 min.), promíchat častěji. Jednoznačně ověřit vločku na chuť upraženého po rozkousnutí, bez pocitu kyselosti na jazyku. Nebo míchat nerezovou lžicí delší chvíli, až na ni přestane lepit pražmový prach (ovesný lepí). Pražmo může být podle teploty velmi světlé, nebo jen o odstín tmavší. Tmavé je méně chutné. Po ukončení ohřevu vysypat stranou a nechat zchladnout.
4
Podle potřeby mlýnku roztlouct slepené vločky v hmoždíři po 50 g pro snazší mletí (podle velikosti slepených hrudek). Umlít jednou v mlýnku na mák, na směs hrubé a polohrubé mouky (i do zásoby na 2 měsíce). Správné pražmo při mletí téměř nepráší, vločky jsou křehké.
5
Poznámka autora receptu: Názvy ovesná pražma, ovesná campa, pražmová mouka, tolokno. Cestovní je míněno ve smyslu jídlo na cestu. Pražené vločky ve větším množství, lze jednou umlít na šrotovníku na krupičku, pocit zažití zalité kaše je příjemnější i při mírně připálených vločkách. Při pražení je nutné odstavit včas proti připálení. Zména hmotnosti, proti stavu před sladováním, méně o 5% podle vloček a délky doby pražení.
6
Poznámka 2: Pro snadné zažití přilít na osolené zrno vařící vodu 450 ml (4 ml na 1 g), a po odstátí zakryté 15 minut vznikne spařené pražmo. Přilitím 800 ml vařicí vody na krupici, odstátím vznikne chutnější vodová kaše. Nasypat vrstvu krupičky, osolit, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy krupičky a vody pro rychlé nasáknutí vody. Promíchat, rozetřít hrudky nenasáklé krupičky. Podle autorova žaludku je uvedený postup vyhovující pro zažití. Vůní a chutí jde o pocit pečeného obilí. Není nutné počítat s připálenou vrstvou prachu na dnu nádoby, nutné kontrolovat teplotu ohřevu. Lze přesát na hrubším sítu odstranit nejtmavší část dávky. Kaši lze různě kombinovat podle chuti, např. konzerva luštěnin, ryb, nebo rozinky a sekané oříšky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné…

Himalájská campa cestovní, základní recept

Himalájská campa cestovní, základní…

Ovesný koláček cestovní, základní recept

Ovesný koláček cestovní, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ovesné vločky Studená voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hovězí maso pěti vůní

Hovězí maso pěti vůní

Krůta po americku

Krůta po americku

Pudinkové řezy

Pudinkové řezy

Zeleninové placičky II.

Zeleninové placičky II.

Prošívaná buchta

Prošívaná buchta

Jehněčí pečeně s opékanými brambory a omáčkou z červeného vína

Jehněčí pečeně s opékanými brambory a…

Košíčky z listového těsta

Košíčky z listového těsta

Krůtí křídlo pečené na houbách

Krůtí křídlo pečené na houbách

Trhané vepřové

Trhané vepřové

Doporučujeme

30 minut
Fajitas v tortille

Fajitas v tortille

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

156
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím
129
2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
2 x Diviznový sirup +…
119
Bramborovo-cizrnová polévka s koprem
Bramborovo-cizrnová…
109
Černá čočka s mrkví
Černá čočka s mrkví
97
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…

Zajímavé články

Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni? Tyhle 4 způsoby jsou nejlepší
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni…
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální vynález na chatu, když udeří letní vedra
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální…
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než zmrzlina nebo vychlazené pivo?
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než…
Od pondělí do pátku: Studené večeře jsou ideální do horkého počasí. Tyto připravíte do 30 minut!
Od pondělí do pátku: Studené večeře jsou ideální…
Co uvařit hladovým dětem o prázdninách? 10 osvědčených receptů, které vytrhnou trn z paty zoufalým maminkám i babičkám
Co uvařit hladovým dětem o prázdninách? 10…
AHA.cz Momenty z Bezosovy svatby století: Usměvavá nevěsta, otrávené služebné

Momenty z Bezosovy svatby století: Usměvavá nevěsta, otrávené služebné

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Léto bez puchýřů? Pořiďte si tyto chytré pomocníky podle rad stylistky!

Léto bez puchýřů? Pořiďte si tyto chytré pomocníky podle rad stylistky!

Ženy.cz Horko snášíte čtyřikrát jinak. Záleží, v jaké fázi cyklu zrovna jste

Horko snášíte čtyřikrát jinak. Záleží, v jaké fázi cyklu zrovna jste

Blesk.cz Jak si novopečená paní Bezosová nechala zohyzdit tvářičku: Z krásky je kus plastu!

Jak si novopečená paní Bezosová nechala zohyzdit tvářičku: Z krásky je kus plastu!

SportRevue.cz VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Mistrovská čísla 11, 22 a 33: Víme, co prozradí o vašem životě!

Mistrovská čísla 11, 22 a 33: Víme, co prozradí o vašem životě!

Další doporučené recepty:

Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Cereální hruškový / jablečný závin (štrůdl)
Cereální hruškový / jablečný závin …
César salát s kuřecím a krutony
César salát s kuřecím a krutony
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche ze pstruha s letním ovocem
Ceviche ze pstruha s letním ovocem
Ceviche, ryby marinované v citrusové šťávě
Ceviche, ryby marinované v citrusové…
  • Recepty.cz
  • Cestovní ovesné pražmo, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact