Lilek na několika místech propícháme vidličkou, zabalíme do alobalu nebo pečícího sáčku a dáme péct do trouby na 180 stupňů na cca 60 minut. Po vychladnutí sloupneme z lilku vrchní slupku nebo dužinu vydlabeme a dáme jí do misky, kde jí osolíme, opepříme a vidličkou rozmačkáme. K lilku přidáme necelou lžíci rostlinného oleje (může být i olivový), rozetřený česnek dle chuti a drobně pokrájenou cibulku. Z cibulky přidáme i část zelené natě. Kdo má rád bylinky, může přidat například i trochu petrželky, bazalky... Vše dáme do chladna alespoň na hodinku proležet a můžeme podávat.
2
Podáváme ke grilovanému masu, zelenině nebo s opečeným toustem, bagetkou, bruschettou... ,také lze s česnekovým lilkem dochucovat těstoviny...
Vynikajici. Jen doporucuji pridavat cesnek postupne, protoze se jeste rozlezi a ja poprve musela pridavat jeste jeden peceny lilek, aby byla pomazanka akorat. Jinak muzu urcite doporucit.