g
anglická slanina
nebo moravská, vahalova... , pokrájená na plátky, cca
1
ks
cibule
velká
300
g
čerstvé žampiony
cca
vepřový vývar
nebo bujonu
150
ml
smetana ke šlehání
hladká mouka
na zahuštění
Postup přípravy receptu
1
Plát masa naklepeme, osolíme, pepříme, potřeme rozetřeným česnekem (2-3 stroužky) a poklademe slaninou. Plát masa pevně srolujeme, zpevníme nití.
2
V hrnci necháme na pokrájeném špeku a oleji zesklovatět cibuli, pak vložíme rolku, kterou necháme ze všech stran osmažit, přidáme rozetřený větší stroužek česneku, zalijeme vývarem a dusíme doměkka, občas otočíme a podle potřeby podlijeme.
3
Roládu vyjmeme na talíř, sundáme z ní provázek a pokrájíme na plátky, které udržujeme v teple.
4
Do vývaru přidáme na větší kusy pokrájené žampiony a smetanu, necháme krátce povařit. V malém množství studené vody (vývaru) rozmícháme hladkou mouku, kterou vývar zahustíme. Omáčku necháme provařit, případně ještě dochutíme solí, pepřem, česnekem.
5
Podávat můžeme téměř s jakoukoliv přílohou dle chuti. Plátky rolády dáme na talíř s přílohou, přelijeme žampionovou omáčkou a dozdobíme slabými plátky česneku.