Špagety uvaříme al dente. Během varu si na větším množství olivového oleje zpěníme cibulku a přihodíme na plátky nakrájené celé 4 paličky česneku (na osobu 1 palička - ne stroužek). Smažíme tak dlouho, až česnek ztratí štiplavost. Oleje by mělo být dost - ve woku asi 2 cm. Pak přihodíme několik hrstí (podle chuti) nasekané čerstvé bazalky, stáhneme z ohně a přimícháme uvařené špagety.
2
Podáváme bez sýra, ale proti gustu, žádný dišputát.
3
Poznámka: vzhledem k tomu, že oleje se dává relativně dost, doporučuji použít kvalitní (zdravější) olivový.
Tento recept je velice jednoduchý, ale moc dobrý. Někdy podávám i s celým pečeným česnekem, kdy ho pokapu olivovým olejem, zabalím do alobalu a peču cca 30 minut v alobalu, taky dobrota ;-) foto přiloženo
Dneska to zkusím, sem zvědavá, ale už teď se mi sbíhají sliny :o)))
Václav Kazda
|29. 3. 2008 13:11
Právě jsme to snědli a bylo to výborné, i když poněkud olejnaté.Bazalku jsem nahradil oreganem.Děkuji:-)
Kristýna Dvořáková
|17. 3. 2008 17:02
Omego Omego, ten česnek při krátkém osmažení ztratí štiplavost a spíš zesládne, takže ani palička na osobu není moc. U nás to s chutí snědí i oba synové (4 a 6 let). Takže česneku se ani vy ostatní nebojte:-).
Anonym
|29. 2. 2008 13:35
aglio (cti alio) olio - cesnek olej :) ... ja posmazim predtym v oleji este jednu celu chilli papricku a je to moc dobre...
Eva Vlezdoprdelová
|18. 12. 2007 16:45
ty špagety jsou moc dobré..
Ogiii
|28. 8. 2007 12:56
Kristýýý je to fakt super.....jen jsem si k tomu přidala kousek točenýho salamu,ale je to fakt dobrý:)))
Anonym
|23. 8. 2007 11:49
Kristýnko super...je to mňamka!
Květák
|1. 2. 2007 16:43
nebude vadit když do toho přidam nějaké mleté masíčko ? Aby to mělo šmrnc?
Pietro
|23. 1. 2007 13:35
al dente-znamena normalne uvarene a prave Italske,jsou s bazalkou.
Omega Omega
|19. 6. 2006 13:31
No, sice česneku užívám sám opravdu nad míru, ale myslím že 1 hlava na osobu je vážně moc, mírnou štiplavost česneku mám rád, a tak postačí 1 - 2 hlavy lehce v olivovém oleji prohřát - nikoliv smažit a přimíchat do špaget - hotovo. Jan: Pravda, tento recept se opravdu nazývá správně Alio Olio.
Jan sec
|19. 2. 2006 15:21
tyto spagety se v italii jmenuji alio olio akorat bez bazalky zkuste nahradit bazalku petrzelovou nati SEC JAN
Kuchařka on-line
|11. 1. 2006 18:48
al dente - tento termín pochází z italštiny a znamená "na zoubek". Těstoviny uvařené do měkka, ale ještě pořád mírně tuhé. Viz. Slovník pojmů