Oloupaný česnek prolisujeme a smícháme se solí. Necháme asi 1/2 hod. odpočinout. Mezitím rozehřejeme na pánvičce sádlo, vmícháme česnek se solí a za stálého míchání necháme krátce zpěnit. Hotové nalijeme do skleniček s víčkem a uložíme do lednice. Je to výborné na dochucení polévek, na topinky nebo jen na samotný krásně měkký chleba.
2
V lednici vydrží až 1/2 roku možná i déle, ale to se mi zatím nepodařilo pozkoumat. Česnekové sádlo totiž dost rychle mizí a proto jsem musela dělat novou várku.
3
Poznámka: domácí sádlo dělám z 2,5 kg syrového sádla, lžíce soli, lžička kmínu a 2 neoloupaných omytých cibulí. Sádlo omyjte, srolujte a ruličky nákrájejte na proužky, ty vyrovnejte vedle sebe a nakrájejte na kostičky. Vše se promíchá, na mírném plameni škvaří a ke konci přidám 2 lžíce mléka. škvarečky krásně zezlátnou. Sádlo krásně voní. Nakonec scedím a škvarky a sádlo uložím zvlášť. Škvarky jsou vynikající na placičky nebo chlupaté knedlíky.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jiri Novak
|21. 2. 2008 15:14
A to na 150g sadla je 150g cesneku? Dekuji za odpoved
Věra
|26. 1. 2007 14:37
Milá H D a co jste vy ? Já jsem kříženec mezi tyčkou a baculkou ......tedy jinak v létě tyčka v zimě menší baculka :-))
H D
|15. 12. 2006 11:50
Paní Věro, to je ta nejlepší věc na světě a já bych k tomu ještě přidala lehce povařené kysané zelí,teda k těm škvarečkům a knedlíkům.K obědu mam brokolici s jogurtem.Jen tak mimochodem, jste tyčka nebo baculka?Jestli tyčka,tak ať Vám slouží!