vepřové maso
z plecka, libového bůčku, krkovice... nebo kuřecí maso
sůl
pepř mletý
česnek
- nastrouhaný, prolisovaný
strouhanka
vejce
olej
vepřový vývar
- hodně silný, nebo kostka bujonu na půllitr vody.
Dále
cibule
anglická slanina
nebo šunka... uzenina dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, obalíme ve strouhance a nakonec v rozšlehaných vejcích. Ihned smažíme v rozpáleném oleji z obou stran a osmažené řízky dáváme do pekáčku pěkně jeden vedle druhého. Pekáček s řízky pak zalijeme silným vývarem z masa nebo z kostky bujónu a dáme nejméně na 12 hodin do chladna proležet.
2
Řízky pak posypeme na plátky pokrájenou cibulí, kousky slaniny (nebo jiné uzeniny) a dáme péct do předehřáté trouby nejprve zakryté, pak odkryjeme (asi po 20 minutách) a dopečeme doměkka a dozlatova.
3
Podáváme s čerstvým pečivem, brambory, bramborovými noky...