g
vařené brambory
- oloupané, na jemno nastrouhané
3
stroužek
česnek
rozetřený nebo nastrouhaný, 2 -
1
lžička
sůl
2
ks
vejce
3
ks
houska
nebo rohlíky, starší
200
g
hrubá mouka
dle druhu brambor, cca
Dále dle chuti:
pažitka
petrželka
kopřiva
mrkev
- jemně
dýně
cuketa
mladá, i se slupkou
kurkuma
nebo špetka šafránu
Postup přípravy receptu
1
Do mísy dáme jemně nastrouhané brambory, česnek, osolíme, přidáme vejce, drobně pokrájené starší housky nebo rohlíky a dobře pro mícháme. Necháme cca 15 minut stát, aby housky zvlhly, pak dle potřeby přidáme mouku, vypracujeme vláčné těsto, ze kterého tvoříme stejně velké kulaté knedlíky (tenisáky), které ihned házíme do osolené vroucí vody. Po vyplavání vaříme cca 14 minut, vyndaváme cedníkem a podáváme k pečenému masu, omáčkám...
2
Pokud máme málo moučnaté brambory, můžeme přidat lžíci solamylu.
3
Pokud chceme mít brambory barevné, přidáme k bramborám nasekané bylinky nebo nastrouhanou zeleninu. Množství mouky pak upravíme dle potřeby. Barvu ovlivníme i kurkumou nebo šafránem.
4
Pokud chystáme velikonoční menu, můžeme do knedlíků přidat spařené kopřivy.
5
Nemáme-li rádi česnek, můžeme ho pochopitelně vynechat.