g
růžičková kapusta
očištěná od nevzhledných lístků 300 -
sůl
pepř mletý
3
stroužek
česnek
dle chuti a velikosti stroužků 2 -
150
g
anglická slanina
nebo moravská, váhalova... cca
olej
nebo sádlo
rozmarýn
nebo tymián, petrželka... dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Kapustičky dáme do vroucí osolené vody a dle velikosti kapustiček povaříme 2 - 3 minuty, pak scedíme, prudce zchladíme v ledové vodě a necháme okapat. Do pánve s trochou rozpáleného tuku přidáme dobře okapané kapustičky, nasekaný česnek, na nudličky pokrájenou slaninu, nasekané bylinky, osolíme, opepříme a za občasného promíchání osmažíme dozlatova.
2
Kapustičky můžeme podávat jako hlavní chod s bramborem nebo jako zeleninovou přílohu k minutkám, pečenému nebo grilovanému masu. Výborné jsou i samotné.
3
Pokud místo slaniny použijeme uzené tofu nebo šmakouna, kapustičky můžeme podávat jako bezmasý pokrm.