l
vývar
dle chuti: z uzeného masa, vepřového kolene, z ovarové plece...
1
hrnek
kořenová zelenina
na kostičky pokrájená mrkev, petržel a celer
1
ks
brambory
velká, oloupaná, na kostičky pokrájená
4
stroužek
česnek
dle chuti 3 -
sůl
pepř mletý
pohanka
: množství dle požadované hustoty polévky
pažitka
nebo petrželka celerová nať
Postup přípravy receptu
1
Vývar zvolíme dle vlastní chuti, kdo se spokojí s bujónem, klidně i ten může použít, ale uzený nebo ovarový vývar je nejlepší a hlavně budeme mít do polévky i kousek masa.
2
Do vývaru s kouskem pokrájeného masa dáme doměkka uvařit na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu a větší bramboru. Část nastrouhaného česneku přidáme hned do vývaru, zbylý až nakonec, aby byl česnek v polévce dostatečně cítit společně s jemně pokrájenou pažitko, petrželkou nebo celerovou natí.
3
Dochutíme solí, pepřem a do vroucí polévky přisypeme pohanku (množství dle chuti, cca dvě hrstičky). Polévku odstavíme a necháme v ní cca 25 minut pohanku nabobtnat.
4
Pokud nechceme nechat pohanku v polévce bobtnat, můžeme si jí předem předvařit, nandavat samotnou na talíře a zalévat jí horkou polévkou.
5
Kdo rád větší množství česneku, může si do talíře přidat ještě čerstvě nastrouhaný česnek.