Česnek oloupeme a nařežeme, dáme do hmoždíře a paličkou utřeme. Přidáme lžičku olivového oleje a sůl a utřeme v pastu. Přidáme žloutky a hořčici. Postupně přikapáváme po lžičce oleje, dokud nám pasta neztuhne.
2
Přidáme citronovou šťávu a šafrán, který jsme měli předem odložený ve lžičce horké vody. Ochutíme. Místo hmoždíře můžeme snadno nahradit mixérem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Maruška+
|27. 1. 2015 14:08
Jenom to množství šafránu ..... 1 hrst? :-)))
Jistě jde o překlep:-)))
k
|19. 7. 2006 22:27
dobry 1
Michaela Atherton
|30. 4. 2006 14:05
Dekuji za nove informace Andreo! Ja jsem milovnik jak cesneku tak majonezy, tudiz rozhodne priste zkusim vami uvedeny postup a ingredience. Rozhodne se ale nedivim, ze se vsichni dohaduji o puvodni recept, nebot je to opravdova lahudka:o]
Andrea
|25. 4. 2006 18:33
P. Michaela, Vase recepty sú úplne tie najlepsie, aké sa tu objavujú. U nás tento druh majonézy poznáme pod názvom All-i-oli (po katalánsky), vo Valencii je známy pod názvom Ajo-aceite a vo Francúzsku Aïoli. Je to stále Cesnak s olejom. Od Vásho sa lísi tým, ze neobsahuje zltok,horcicu, korenie a ani safrán. Rozmliazdený cesnak sa miesa (tak ako sa po domácky robí majonéza, ale bez zltka) s olivovým olejom, ktorý sa prilieva tenuckým prúdom a neustále sa miesa. Výsledok je Alioli, tmavozltá, velmi hustá majonéza s cesnakom. Ako skúska sa obráti maziar (hmozdír) hore dnom a majonéza nesmie vypadnút. Ak nie je este dostatocne hustá, tak pri obrátení vytecie. Na niektorých miestach na zmiernenie výraznej chuti cesnaku vyberú vnútornú cast cesnaku (biely az zelený klík, podla cerstvosti cesnaku) a tiez sa primiesa citrónová stava. Tak vo Francúzsku ako aj v Katalánsku ci vo Valencii tvrdia, ze pôvodný recept jej ich...