Česnek oloupeme a půlku hlavičky rozkrájíme po stroužkách na slabá kolečka. Ty orestujeme na rozpáleném sádle či másle dozlatova. Mezitím si nakrájíme na malé kostičky očištěné brambory. Hodíme k česneku a zalijeme vývarem, osolíme a opepříme (pokud nemáme vývar, můžeme použít vodu, ve které rozpustíme půl kostky masoxu; vodu poté už solíme s opatrností).
2
Mezitím si zbytek hlavy česneku slisujeme anebo vidličkou rozmačkáme. Po změknutí brambor přidáme takto rozmačkaný česnek, do hrsti nasypeme majoránku, kterou v ruce ještě třením dlaní o sebe rozmělníme (majoránka pustí více chuti) a vhodíme do polévky. Již déle nevaříme (maximálně dvě minuty, aby česnek nezhořkl). Jestliže se Vám česnečka zdá moc česneková, stačí přidat rozmíchané vejce, které chuť česneku vytáhne. Pokud se Vám polévka bude zdát "bez chuti", doporučuji přisypat trochu vegety nebo sojové omáčky.
3
Hotovou polévku lijeme do talíře, ve kterém je již nastrouhaný eidam a nakrájená nať jarní cibulky. Můžete přisypat nakrájenou šunku, osmaženou slaninku či chlebové krutónky, vše dle chuti strávníků.