Řepu uvařime v horké vodě doměkka (podle velikosti - ty velké se vaří i déle než hodinu), zkoušejte měkkost třeba špejlí, nebo vidličkou. Poté vodu slejte a řepu zalijete vodou studenou - lépe se pak sloupává slupka.
2
Oloupanou řepu pak nakrájejte na kolečka, tak 0,5 mm široká (pokud je řepa velká rozpůlte si ji). Česnek (podle odhadu a snášenlivosti, já na jednu velkou řepu dám třeba 3-4 stroužky) nakrájejte na plátky, a pak všechny ingredience prokládejte: olej s česnekem, na to pár plátků řepy, opět olej a česnek a řepu... aby se vše dobře "provinulo".
3
Řepa v oleji nemusí plavat. A nemusí se ani solit. Nejlepší je uložené do druhého dne (v lednici).
4
Jím to jen s pečivem jako studenou večeři, ale hodí se i jako přílohová zelenina.
vychytavky:varim repu v osolene vode aby nepoustela mineraly bobkovy list a hrebicek doda smak. vodu pouziju na borsc, cesnek co obcas zbyde davam do oleje do sklenky v lednici.
potřebovala jsem dodělat nějaké zbytky, takže jsem si recept poupravila přidáním kyselých okurek a romadůru...pracovně jsem si tuhle obměnu nazvala "noc s nepřítelem", ale moc jsem si pochutnala :oD
Robila som presne podľa návodu-len cvikla, cesnak a olivový olej. Dobrota. Žiadna soľ, absolútne tam nechýbala, bolo to výborné, nechala som 1 deň v chladničke uležať. Je pravda, že sme to jedli s klobásovým chlebíkom, ale určite to budem robiť často. Dávam veľkú 1:)))
Helena
|21. 2. 2008 17:51
Zbylo mi trochu řepy s česnekem a olejem z prvního dne, tak jsem vše pokrájela na drobno, k tomu trochu cibulky a sterilizované okurky na drobno. Okurek asi tolik co řepy. Zalila pár lžičkami láku s okurek a bylo to taky výborné. K chlebu s tav.sýtem nebo jako pikantní příloha-chuťovka.
Helena
|15. 2. 2008 18:35
Tak jsem to vyzkoušela s balsamicem, nesolila jsem, jen na tenké plátky řepa, proložená česnkem a olivový olej. Bylo to dobré. Budu dělat, určitě je to moc zdravé.
Helena
|14. 2. 2008 18:30
Jaký ocet mám do řepy dát, balsamico, nebo jiný ?A také nechat uležet nebo podávat ihned ?Děkuji
sara papakonstantinou
|23. 2. 2007 21:56
taky se v Recku dava do repy ocet, bez toho by to tady ani snad nejedli. jinak ok. Taky ale vari listi z cer vene repy, dohromady. na talir dame vymackane listi, pak kolecka. vse zalit oliv.olejem, cesnek, sul, ocet.
roman hanousek
|23. 12. 2006 14:05
Červenou řepu je lépe vařit v tlakovém hrnci.Pak je hotová do 20-ti minut.