Kroupy několikrát propláchneme. Pak je s trochou soli uvaříme do poloměkka ve vodě, jíž má být dvakrát tolik jako krup. Znovu je několikrát propláchneme. Pokrájené, den předem namočené houby podusíme na sádle.
2
Přidáme ostatní suroviny, včetně zbytku soli, promícháme s kroupami, vsypeme do vymaštěného pekáčku a ve velmi vyhřáté troubě zapékáme asi 30-40 minut. Řídká konzistence směsi před pečením nesmí mýlit - kroupy vývar během pečení "vypijou".
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Zaneta
|24. 12. 2013 09:48
Nam ho delala babicka, tradici dodrzuji, je fantasticky a pochutnam si na nem vic nez na br. salatu.
Píča
|20. 12. 2012 14:57
fuj!! hnus!! :P
vymaštěnec
|19. 12. 2012 17:38
jo no souhlasím fuj!! hnůj!! :-$ :-$ :-$
jůlie Horká
|19. 12. 2012 15:06
naprosto souhlasím a skoro jsem se pozvracela :-$ :-$ :'( :'(
Mr.dalby(čti mrdal by)
|19. 12. 2012 15:04
Je to to nejhnusnějsí co jsem kdy jedla-hromada sraček :-$ :-$ :-$ :-$ :-$
prosím bože odpudťmi- že jsem to vůbec jedla O:-) O:-) O:-) O:-) O:-)
štětka
|19. 12. 2012 12:31
kuba je fuj je to hnuj prostě kuba je srač co sere jam sebe
boban
|19. 12. 2012 12:30
Nic moc,recept hrůza a navíc bych vůbec nedoporučovala.......musím s bobečkem velmi souhlasit....chtělo by to pozměnit recept. :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :'( :'( :'( :'( :'( :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-D :-D :-D :-D :-P :-P :-P :-P :-P <3 <3 <3 <:-) <:-) <:-) <:-) <:-)
Jinak tato stránka je dobrá :)
jája
|19. 12. 2012 12:30
je to fuj
jaká piča to vymyslela :-$ :-$ :-$
píča
|19. 12. 2012 12:29
fuj!! :-$
píča
|19. 12. 2012 12:29
dobře ty bobečku xDDD
píča
|19. 12. 2012 12:28
ty vole si ze mě jako děláte prdel? to je hnus jako prase!! :-$
kurva
|19. 12. 2012 12:28
musím souhlasit
;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
bobeček
|19. 12. 2012 12:25
Já jsem toho kubu dělala a musím přiznat, že je to to nejhorší a nejhnusnější co jsem kdy jedla. Je to fakt hnus blééééééééééééé
:-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$
Fakt mě to sklamalo :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
Přiznám se, že jem barbarsky přidala tak 20 dkg nakrájeného uzeného masa, aby to vonělo po masu a moooooocccc nám to chutnalo. Doporučuju. Je to jedlé a zdravé. Jako příloha nám přišlo dobré kyselé zelí. Super
Simča Sládková
|27. 12. 2009 00:22
Tak jsem letos dělala kubu přesně podle tohoto receptu a mohu říct, že byla výborná. Posílám fotečku "z výroby". Simča S.
Tereza J.
|20. 12. 2008 19:59
Laďka, nemôžeš napísať recept na huníka
ladislava staffenová
|20. 12. 2008 18:25
Františku, ano je to historický pokrm - ale zkuste tohle na Krkonoších udělat s brambory .....nic ve zlém, ale co oblast, kraj i rodina, to jiné chutě a to platí už od dob lovců mamutů. Já také dělám na Štědrý den huníka - houby, česnek, krjuupice, majoránka, pepř a vejce.
Di -
|20. 12. 2008 06:51
Brambory? Ty se do kuby nikdy u nás nedávaly, i když ji (ano, v naší rodině je to ta kuba) vaříme s pietou především o Vánocích po celé generace. Zkrátka recept natohle jídlo putuje již po staletí a někdo dává brambory, jiný zase něco jiného, co mu chutná více. Vždyť na žádné jíslo snad není patent a v tom je právě to kouzlo vaření!
František Pazdera
|20. 12. 2008 06:08
Černý kuba je jídlo s historií a měly byste ho, dámy, vařit s určitou pietou. Takže - Paní Uhrová vaří cosi jistě dobrého, ale ne černého kubu.A paní Zuza má určitě ráda anglickou slaninu (já také) a petrželku, avšak do kuby to nepatří. V receptu naopak chybí na kostičky nakrájené brambory. Hezké Vánoce.
Zuza K
|23. 12. 2006 11:20
misto skvarku jsem dala anglickou slaninu na kosticky, osmazila s 1 malou cibuli na sadle, pak jsem pridala zbyle ingredience, pepre dejte trosicku min (1/2 lzicky staci) a na zaver jsem pridala hrst nasekane petrzelky. A varim z krupek lamanky, ne z celych krup. Chutna nam to vic.
Jitka Uhrová
|28. 11. 2006 09:32
Vařím kroupy,pšenici,žito,vše v jednom hrnci spolu,předem si na chvíly namočím,může se dát i fazole,po napůl uvařené přidám žampiony,ochutím česnekem,osolim.Vařím půl hod. je to dobré a zdravé.