Černou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a vaříme v neosolené vodě cca 25 minut pod poklicí. Vody nedáváme příliš, aby se nám čočka zbytečně "nevymývala" , raději během vaření, přilijeme dle potřeby, trochu vroucí vody.
2
Během vaření čočky si připravíme zeleninu: na oleji si osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přidáme na plátky pokrájený řapíkatý celer a na nudličky pokrájenou papriku. Smažíme do lehkého povadnutí, pak vmícháme nasekaný česnek a zázvor dle chuti, krátce osmažíme, vmícháme pokrájená rajčata a podusíme zeleninu na skus na mírném plameni. Dle chuti osolíme (můžeme použít sojovou omáčku), opepříme a přidáme dle chuti čerstvě nasekané bylinky (koriandr, petrželku...).
3
Do zeleninové směsi nasypeme vařenou čočku (množství si určí dle chuti každý sám), promícháme a můžeme podávat samostatně, jako teplý salát, nebo jako přílohu například k rybě, grilovanému masu...
4
Další variantou je, že do salátu můžeme přimíchat pokrájené tofu nebo šmakouna nebo si milovníci uzeniny opečou k salátu například "kanadskou růži" v podobě pokrájeného špekáčku...