• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Celozrnný pivní chléb
Napište svůj komentář k receptu

Celozrnný pivní chléb

autor: Lenka ze Sydney
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Celozrnný pivní chléb
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg celozrnná žitná mouka lze i napůl s celozrnnou pšeničnou
    • 2
      kostka droždí nebo 4 lžíce sušeného
    • 1
      lžíce hnědý cukr hnědý
    • 3
      lžička mořská sůl
    • 1
      lahev pivo pokojová teplota
    • 2
      hrst pšeničný šrot
    • 1
      hrst ovesné vločky
    • 1
      hrst sezamová semínka
    • 1
      hrst dýňová semínka
    • 1
      hrst lněná semínka
    • 1
      hrst slunečnicová semínka
    • 1
      hrst kmín

Postup přípravy receptu

1
V menší misce zaděláme kvásek z droždí, lžíce cukru a teplé vody. Než se na kvásku vytvoří pěna, smícháme ve velké míse mouku se šrotem, vločkami, solí a semínky. Vše zalejeme pivem a kváskem a dobře uhněteme. Je-li těsto příliš řídké, přidáme buď šrot, vločky nebo mouku. Jestliže je moc tuhé, více vody. (Tip: těsto je hutnější konzistence a nejlépe se zadělává silnému muži s velkýma rukama)! V teple necháme těsto kynout zakryté utěrkou asi 1 hodinu. Znovu promícháme. A opět necháme kynout, asi půl hodiny. Pak z těsta vytvarujeme bochník a necháme ještě chvíli kynout na plechu. Posypeme kmínem.
2
Já chléb peču na mřížce, ale vymazaný plech, nebo pečící papír je taky ok. Dáme do vyhřáté trouby péci na 180 °C a první půl hodiny troubu zbytečně neotvíráme, aby se těsto nesrazilo. Po půl hodině můžeme zkontrolovat a troubu ztlumit na 150 °C. Bochník potřeme vodou se solí a pečeme dokud chléb nemá požadovanou barvu, asi ještě dalších 30-40 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestliže ještě chléb není upečený, zabalíme ho do alobalu a pečeme další půl hodiny. Po vytažení z trouby ještě jednou potřeme vodou se solí.
3
Je to náročný recept na práci i čas, ale tento chléb je opravdu výborný a plný zdraví.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Celozrnný chléb z domácí pekárny

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 04:29

    Andro, opravdu mě mrzí, že se vám ty žemličky nepovedly. Peču si tento chléb v Austrálii často a je opravdu dobrý. Poprosila jsem švagrovou v Česku, aby chléb upekla v domácí pekárně, a dala mi vědět. Doporučuji vyzkoušet na 1 kilo mouky - 70 gramů čerstvého droždí.

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 03:44

    Já peču pouze z celozrnné mouky a to úplně všechno! Máte pravdu paní Stránská, v Česku jsem do pečení přidávala pšeničné klíčky, tady v austrálii dávám "bran", což budou česky otruby.Celozrnná mouka s klíčky (otrubami) je těžká a špatně kyne (v porovnání s bílou moukou), proto dávám více droždí. Žemle jsem nepekla, vždycky jen chléb, ale myslím si, že by menší tvary neměly mít na konečný výsledek žádný vliv.

  • Andra | 26. 2. 2007 09:16

    Možno som urobila chybu, keď som chcela z tohto receptu urobiť namiesto chleba žemličky. Ale určite sa mi potvrdil môj predpoklad, že 2 kocky droždia sú na to množstvo múky veľa. Z celozrnnej múky som robila prvý raz, tak som to nevedela posúdiť. Žemle skončili v koši... hodnotiť nebudem, lebo som sa nedržala presne receptu. Ale určite už nebudem skúšať ani chlieb podľa tohto receptu. Ocenila by som odporúčanie na niektorý "odskúšaný" recept na pečivo z celozrnnej múky.

  • Dagmar Stránská | 20. 1. 2007 22:17

    Šrot nejsou pšeničné klíčky! Šrot jsou otruby, ale může se asi přidat obojí. Myslím si ale, že otrub je už dostatek v celozrnné mouce, pokud ho tam dáte mnoho, těsto se bude drobit a půjde špatně zpracovat. Tak teda nevím, jestli jste to vůbec pekla, když ani nevíte, co do toho dáváte!?!?!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Droždí Dýňová semínka Hnědý cukr Kmín Lněná semínka Mořská sůl Ovesné vločky Pivo Pšeničný šrot Sezamová semínka Slunečnicová semínka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněná sekaná pečeně

Plněná sekaná pečeně

Pomazánka z paštiky

Pomazánka z paštiky

Výborný narozeninový dort

Výborný narozeninový dort

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Celerová pomazánka s česnekem

Celerová pomazánka s česnekem

Masová minutka s hráškem

Masová minutka s hráškem

Moje sýrovo-šunkové muffiny

Moje sýrovo-šunkové muffiny

Pečená řepa s česnekem a fetou

Pečená řepa s česnekem a fetou

Houskové knedlíky bez kynutí - výborné a jednoduché

Houskové knedlíky bez kynutí -…

Doporučujeme

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

50 minut
Dršťková z bedel

Dršťková z bedel

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

55 minut
Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

45 minut
Nakládané houbičky

Nakládané houbičky

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

65 minut
Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s drobenkou

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

23
Italský čokoládový koláč TORTA TENERINA
Italský čokoládový koláč…
23
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
20
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
19
Vepřové kousky na paprice
Vepřové kousky na paprice
18
Cibulovo-česneková plec
Cibulovo-česneková plec

Zajímavé články

Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob, jak zužitkovat úrodu jablek
Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob,…
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
10 nápadů na večeři jako od babičky: Uvařte si rychle, levně a klidně i bez masa
10 nápadů na večeři jako od babičky: Uvařte si…
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na kulajdu, falešnou dršťkovou i liškajdu
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na…
Nejkrásnější podzimní svatební dorty: Nechte se inspirovat nejbarevnějším obdobím roku
Nejkrásnější podzimní svatební dorty: Nechte se…
AHA.cz Strašlivá nehoda u Jiřího Mádla: Zraněné plíce i zlomeniny!

Strašlivá nehoda u Jiřího Mádla: Zraněné plíce i zlomeniny!

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Aňa Geislerová hvězdou pařížské přehlídky! Zazářila po boku Jane Fondy či Andie MacDowell

Aňa Geislerová hvězdou pařížské přehlídky! Zazářila po boku Jane Fondy či Andie MacDowell

Ženy.cz Podzimní dovolená na Tenerife: 5 zážitků, pro které se budete vracet

Podzimní dovolená na Tenerife: 5 zážitků, pro které se budete vracet

Blesk.cz Velkolepá StarDance Tour začala, ale... Rozporuplné reakce!

Velkolepá StarDance Tour začala, ale... Rozporuplné reakce!

SportRevue.cz FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy Runový horoskop na říjen: Blížencům se bude pracovně dařit, Střelci a Štíři získají peníze navíc

Runový horoskop na říjen: Blížencům se bude pracovně dařit, Střelci a Štíři získají peníze navíc

  • Recepty.cz
  • Celozrnný pivní chléb
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact