g
celozrnná mouka
špaldová, pšeničná, žitná (směs)
190
g
fruktopur
fruktóza (nebo 250g cukru)
4
ks
vejce
150
ml
řepkový olej
nebo jiný oblíbený
150
ml
voda
1
ks
vanilkový cukr
ideálně z pravé vanilky
1
ks
prášek do pečiva
ideálně bez fosfátů
5
lžíce
hnědý rum
2
lžíce
kakao
Postup přípravy receptu
1
Smícháme nejdříve všchny pevné ingredience kromě kakaa a potom do nich vmícháme ty tekuté. Já používám robota na dvojky otáčky.
2
Vymažeme formu máslem a vysypeme (hrubou moukou). Do formy nalejeme větší část těsta. Do zbytku přidáme kakao a nalejeme na světlou část (kdyby to bylo moc tuhé, můžeme přidat lžičku mléka). Vařečkou do těsta pícháme a otáčíme, aby vzniklo mramorování (pozor, nepropíchnout až na dno). Pečeme na 180° cca 45 minut (špeljí průběžně zkoušíme, zda je už hotové). Já to po 15 minutách otáčím, aby byla bábovka rovnoměrně upečená.