ml
melta
250-300 ml nebo jiného kávovinového nápoje
250
ml
kvásek
Hustý žitný
300
g
mouka
200
g
celozrnná žitná mouka
2
lžička
cukr
2
lžička
sůl
1
lžička
kmín
0,25
ks
droždí
Čerstvého (při kvalitním kvásku i méně)
Postup přípravy receptu
1
Meltu necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Kvásek odměřujeme zamíchaný, aby v něm nebyly bubliny. Do domácí pekárny dáme nejprve Meltu, pak kvásek, rozdrobíme na to droždí a posypeme cukrem (v tomto případě nelze použít odložený start). Pak dáme obě mouky, uděláme do ní důlek a nasypeme tam sůl a zahrneme. Nakonec můžeme přidat kmín.
2
Těsto je dost husté a lepkavé, tak je možné, že ho bude mít pekárna problém uhníst. V tom případě jí musíme pomoci ručně. Těsto by mělo kynout 2 hodiny v teple, nebo přes noc ve studenu. Pečeme 70 minut. Pokud nemáme pekárnu, tak můžeme péct v troubě asi při 180 °C ve formě vyložené pečícím papírem.