celer
očištěný, na silnější hranolky nebo kostky pokrájený
1
ks
cibule
koření na kuře
dle chuti, případně česnek nebo snítka rozmarýnu či tymiánu...
smetana ke šlehání
nebo zakysaná - není nutné
Postup přípravy receptu
1
Kuře očistíme, naporcujeme (můžeme péct i v celku) a osolíme. Porce kuřete dáme do pekáčku na pokrájenou cibuli a celer (cca 600 gramů), případně i česnekem či bylinkami dle chuti, přidáme máslo, podlijeme trochou vody nebo vývarem a dáme péct za občasného podlití a přelití masa výpekem doměkka. Před koncem pečení (15 minut, aby se nám kůžička nepřipalovala) můžeme kuře okořenit kořením a dopečeme dozlatova. Podáváme s bramborovou přílohou.
2
Kdo rád smetanu, může na konci pečení porce kuřete vyndat a do výpeku přilít trochu smetany ke šlehání na zjemnění a provařit nebo ve výpeku s celerem rozmíchat kelímek zakysané smetany.