koření
dle chuti: kari, grilovací, steakové, gyros, česnekové, western, paprika sladká i pálivá, čubrica,
citronová šťáva
nebo trochu octa (není nutné)
Postup přípravy receptu
1
Celerové hranolky připravujeme v troubě. Množství volíme dle chuti a koření takové, jaké nám chutná.
2
Nejprve si celer oloupeme, pak nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, které potom ještě pokrájíme na centimetr silné hranolky. Ty pak vhodíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a povaříme cca 1-2 minuty. Neuvařit doměkka! Do vody můžeme přidat i trochu octa nebo citronovou šťávu.
3
Předvařené hranolky scedíme, necháme dobře okapat, vrátíme do hrnce (bez vody), zakapeme olejem, posypeme kořením dle vlastní chuti a promícháme, aby se nám každý hranolek obalil olejem a kořením.
4
Takto připravené hranolky nasypeme na plech s pečícím papírem, rovnoměrně rozprostřeme, nepříliš hustě a pečeme na cca 220-240 stupňů dozlatova. Po upečení osolíme a podáváme.
5
Hranolky nepečeme ve větší vrstvě, jinak se začnou místo pečení dusit!
6
Pokud jsme milovníci česneku, můžeme koření vynechat a asi 5 minut před koncem pečení do hranolků vmíchat česnek rozetřený se solí a olejem a dopéct dozlatova takto.
7
Podáváme je s různými dipy a pesty, s čerstvou zeleninou...
8
Lze připravit i smažením na pánvi (to my radši). Smažíme zprudka ze všech stran, dozlatova, na trošce oleje.