g
hovězí maso
, přední nebo kližka (dle chuti) , cca
1
ks
cibule
250
g
celer
pokrájený na hranolky
sůl
pepř mletý
10
ks
nové koření
kuličky
3
ks
bobkový list
0,50
lžička
tymián
sušený
olej
20
g
špek
750
ml
vývar
nebo bujon, cca
100
ml
smetana ke šlehání
hladká mouka
Postup přípravy receptu
1
Maso nakrájíme na plátky (naklepeme) nebo kostky, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a dáme osmažit dozlatova na dosklovata osmaženou cibuli na oleji s pokrájeným špekem. Pak přidáme koření, zalijeme vývarem a dusíme za občasného promíchání a případného dolití vývaru doměkka.
2
Poté přidáme pokrájený celer, smetanu a vaříme do jeho změknutí. Dáme pozor, abychom celer nerozvařili. Nakonec dle potřeby zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané v malém množství studené vody a pár minut provaříme, případně dochutíme solí a pepřem.
3
Pokud podáváme dětem, odstraníme z omáčky kuličky nového koření a bobkové listy.
4
Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo rýží.
5
Na talíři můžeme dozdobit kopečkem zakysané smetany.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Moravová
|9. 2. 2017 19:52
Jídlo chuťově skvěle vyladěné, celer nebyl až tak dominantní, spíše ozvlášt%nující, takže spokojenost byla i u nezeleninové části rodiny. S chutí a radostí při blízké příležitosti recept zopakuji.