Už jste okusili celerovou polévku? Tato je dokonale krémová a není ji zapotřebí jakkoli zahušťovat. Jemně nasládlá chuť celeru krásně ladí s tymiánem a vlašskými ořechy, se kterými můžete pokrm společně s čerstvě opečenými krutony servírovat. Zkrátka skvělá večeře, kterou můžete mít za 20 minut na stole.
Zeleninu a jablka oloupejte, cibuli pokrájejte nadrobno, celer a jablka na kostky. V hrnci rozpalte lžíci oleje a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte celer i jablka a asi 5 minut restujte, přihoďte tymián a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí a vařte, dokud celer zcela nezměkne, asi 10 minut.
Mezitím natrhejte bagetu na malé kousky, v míse promíchejte se lžící oleje, aby se všechny krutony obalily, a rozložte na plech. Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a opečte dozlatova. Ořechy nasekejte a na poslední 3 minuty přidejte do trouby ke krutonům.
3
Polévku rozmixujte dohladka, dochuťte solí a pepřem. Rozdělte do misek, přidejte krutony, ořechy a pár kapek olivového oleje.