Celer a brambory nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme najemno. Citron omyjeme a okrájíme z něj proužky kůry, z poloviny citronu vymačkáme šťávu.
2
V kastrolu orestujeme celer a cibuli, zalijeme 200 ml smetany, přidáme kůru a přivedeme k varu. Poté přilijeme vývar, přidáme brambory, ocet, šťávu z citronu, cukr, sůl a pepř. Opět přivedeme k varu, oheň stáhneme na třetinu a pomalu vaříme, dokud brambory a celer nezměknou.
3
Polévku odstavíme, vyndáme z ní citronovou kůru a rozmixujeme dohladka, znovu přivedeme k varu.
4
V misce rozšleháme zbytek smetany se žloutky. Polévku stáhneme z ohně a vmícháme do ní žloutky se smetanou, případně ji dochutíme solí. Polévku již nevaříme.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Ifonne
|18. 11. 2015 16:16
Ups! rozmixovala jsem i citronovou kuru :D ale chutna to dobre :)
Zuzka
|12. 7. 2015 14:35
naše rodina celer miluje v jakékoliv podobě, takže touto polévkou jsem se velmi zavděčila. Místo vývaru jsem použila 2 ks Bohatý bujon Knorr kuřecí v kelímku, mám ho moc ráda a používám téměř do každé polévky, je bez glutamátu, přidaných barviv a konzervantů, takže nemám výčitky, že nevařím svůj domácí vývar. A taky samozřejmě z časových důvodů je to pro mně výhodnější. Ocet jsem taky nepřidávala, byla kyselá akorát. Doporučuji.
Petrusche
|16. 2. 2015 10:26
Vynikající polévka. Vynechávám ocet, je tam citronová šťáva, ta to dokonale okyselí. Ocet je zbytečně aromatický.