g
maso
(ideálně skopové, ale může být i vepřové nebo krůta
2
dl
bílé víno
nemusí být - někomu ví chutná bez
Postup přípravy receptu
1
Namočené fazole uvařit do měkka. Na sádle osmažit cibulku, slaninu a maso, vše na kostičky, osolit, okořenit, péci, příp. trochu podlévat. Když je maso měkké, smíchat s uvařenými fazolemi, podlít tak, aby tekutina sahala až nahoru k fazolím (víno nebo vývar z fazolí), přidat kolečka klobásy a péci v troubě.
2
Po cca 1/2 hodině se navrchu udělá trochu opečená kůrka. Jídlo promíchat (opečené části shora a ze stran vmíchat dovnitř), a znovu péci. Toto několikrát (podle trpělivosti a času) zopakovat. Čím víc opakování, tím lépe. Poslední opečenou kůrku nechat.
3
Jí se buď samotné nebo s bagetou. Francouz by možná byl proti tomu nazývat tohle jídlo Cassouletem, ale u nás se nemusíme trápit tradičním, sice skvělým, ale pracným receptem, a můžeme si pochutnat i takto.